c S

Za EU ne more biti trajnega miru v Siriji pod Asadovim vodstvom

03.04.2017 13:44 Bruselj/Luxembourg, 03. aprila (STA) - V EU si ne predstavljajo trajnega miru v Siriji pod vodstvom sedanjega predsednika Bašarja al Asada, a obenem izpostavljajo, da je odločitev v rokah Sircev. Tako se v EU odzivajo na nedavno sporočilo iz Washingtona, da ZDA v pogajanjih o Siriji ne bodo več osredotočene na Asadov odhod, temveč na boj proti terorizmu.

V EU izpostavljajo, da o politični tranziciji razpravljajo v Ženevi pod okriljem ZN, da morajo o Asadovi usodi odločiti Sirci sami in da bodo podprli njihovo izbiro.

A ob tem po spremembi stališča v Washingtonu s številnih strani prihajajo ocene, da si prihodnosti Sirije z Asadom na čelu preprosto ni mogoče predstavljati.

Da "ne more biti trajnega miru v Siriji pod sedanjim režimom", so danes izpostavili tudi zunanji ministri EU v strategiji za Sirijo, ki so jo sprejeli na zasedanju v Luksemburgu.

Visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini je ob prihodu na zasedanje v Luksemburgu dejala, da si je po skoraj sedmih letih vojne nemogoče zamisliti, da bo prihodnost Sirije povsem enaka, kot je bila preteklost.

Tudi Francija si ne predstavlja, da bi lahko Sirijo v prihodnosti vodil Asad, je danes v Luksemburgu dejal francoski zunanji minister Jean-Marc Ayrault.

Vodja nemške diplomacije Sigmar Gabriel je menil, da ni mogoče, da bi diktator, ki je zagrešil grozljive zločine, ostal nemoteno na položaju.

Osredotočenost na boj proti teroristični skupini Islamska država po Gabrielovih besedah ne sme biti razlog, da se pozabi na vse, kar se je zgodilo.

Obenem pa nemški zunanji minister ocenjuje, da je novo stališče ZDA "bolj realistično", saj je zahtevati Asadov odhod na začetku pogajanj o prihodnosti Sirije neproduktivno.

Sirija je glavna tema današnjega zasedanja zunanjih ministrov EU v Luksemburgu, ki pripravljajo tudi stališče unije za mednarodno konferenco o pomoči državi in regiji, ki bo v sredo v Bruslju.

EU bo na konferenci izpostavila pomen dostopa humanitarne pomoči do civilistov, podporo pogajanjem o politični tranziciji pod okriljem ZN v Ženevi in pripravljenost sodelovati pri povojni obnovi države v primeru verodostojne tranzicije.

Zunanji ministri v danes sprejeti strategiji za Sirijo izpostavljajo zgroženost nad razmerami v državi ter nad humanitarnimi, varnostnimi in političnimi vidiki konflikta, ki traja že sedmo leto.

V Siriji potrebuje humanitarno pomoč 13,5 milijona ljudi, med katerimi jih je 6,3 milijona razseljenih znotraj države. Še pet milijonov sirskih beguncev pa je v sosednjih državah in širši regiji, izpostavljajo ministri.