c S

Sindikat policistov svari pred težavami na mejnih prehodih zaradi izvajanja Schengena

03.04.2017 13:16 Ljubljana, 03. aprila (STA) - Uveljavitev uredbe EU o nadzoru nad Schengensko mejo bo po prepričanju Sindikata policistov Slovenije prinesla težave. "Slovenske postaje mejne policije so zelo slabo kadrovsko zasedene, najbolj obremenjene imajo zgolj med 60 in 70 odstotkov potrebnega števila policistov," je danes opozoril vršilec dolžnosti predsednika sindikata Kristjan Mlekuž.

V sindikatu so zato na vodstvo policije naslovili poziv, naj poskrbi, da zaradi zastojev na mejah policisti ne bodo deležni pritiskov za skrajševanje kolon čakajočih na prestop meje, pritiskov k opustitvi varnostnih standardov v postopkih in zmanjšanju strokovnosti pri obravnavi potnikov. Po besedah Mikuža bi na postajah mejne policije tako potrebovali med 40 in 60 odstotkov dodatnih policistov.

Implementacija uredbe EU po prepričanju Sindikata policistov Slovenije pomeni bistveno poslabšanje pogojev dela policistov na mejnih prehodih, predvsem zaradi dejstva, da so postaje mejne policije kadrovsko močno podhranjene. Kot je razvidno iz podatkov sindikata, je na postajah mejne policije sistemiziranih skupno 981 delovnih mest policista, zasedenih pa je komaj 692 delovnih mest.

Ob predvidenih daljših postopkih na mejnih prehodih bo za policiste na meji to pomenilo dodatno obremenitev ter posledično povečanje tveganj za izgorelost. To bo po prepričanju vodstva sindikata še bolj izrazito v primeru, da bi se spet povečalo število ilegalnih migracij.

"Poleg tega, da se bodo bistveno podaljšali postopki s posameznim potnikom in se bodo posledično izrazito podaljšale tudi čakalne vrste na mejnih prehodih, je pričakovati tudi povečanje števila drugih postopkov, kar bo pomenilo dodatno obremenitev obstoječega kadra," opozarjajo v SPS. Zaradi daljših kolon vozil na meji se bodo policistom poslabšali tudi delovni pogoji, saj bodo še bolj izpostavljeni vplivu škodljivih plinov in mikrodelcev zaradi prostega teka večjega števila vozil.

Vodstvo policije v sindikatu med drugim sprašujejo, kakšne ukrepe načrtujejo, da ne bo prihajalo do prekomerne obremenitve policistov na mejnih prehodih zaradi pričakovanih povečanih kolon čakajočih na meji. Prav tako jih zanima, ali vodstvo policije načrtuje kakršno koli kadrovsko pomoč posameznim postajam mejne policije ter ali so v prihodnje predvidene kadrovske okrepitve postaj mejne policije.

V sindikatu med drugim vodstvo policije tudi sprašujejo, na katerih kategorijah mejnih prehodov bo zaradi implementacije uredbe EU okrepljeno preverjanje potnikov - zgolj na mednarodnih mejnih prehodih ali tudi na meddržavnih in maloobmejnih ter ali so vsi mejni prehodi opremljeni z vsemi tehničnimi sredstvi za tekoče obravnavo potnikov.