c S

Srbija ima z Vučićem možnost, da koraka naprej

03.04.2017 14:04 Ljubljana, 03. aprila (STA) - Zmaga Aleksandra Vučića na predsedniških volitvah v Srbiji, ki si je s tem sicer zaokrožil celotno oblast v državi, je lepa možnost zanj, da pridobljeno moč izpelje v operativno moč sprejemanja hitrih in dobrih odločitev za državo, je za STA ocenil poznavalec Srbije Borut Šuklje. "Mislim, da ima Srbija lepo možnost, da koraka naprej," je ocenil.

Šuklje, poznavalec Balkana in tudi nekdanji veleposlanik v Srbiji, je opozoril, da je bila zmaga Vučića na nedeljskih volitvah pričakovana. "Nekako vsi v okolici in tudi v Evropi so se na to pripravili. Nihče sicer ni natančno vedel, zakaj je bila potrebna odločitev o kandidiranju na predsedniško funkcijo, je bilo pa prav tako vsem jasno, da bo Vučić samo okrepil svojo oblast in svoje pristojnosti in da bo s položaja predsednika države vodil tudi vlado," je pojasnil.

Z njegovo zmago pa se zdaj potrjuje ugotovitev, "da je naslov, na katerem se urejajo odnosi s Srbijo, samo eden; da zdaj ta naslov ni več na sedežu vlade, ampak v palači predsednika države".

Čeprav Vučić razlogov za kandidiranje za predsednika države, ki ima relativno zgolj protokolarno funkcijo, s položaja predsednika vlade, ki ima ključna pooblastila v državi, ni pojasnil, Šuklje meni, da se je za to odločil iz dveh razlogov.

"Prvič, da je bil relativno prepričan in tudi meritve, ki so jih delali v lanskem letu, so kazale, da aktualni predsednik Nikolić ne more zmagati na teh volitvah oz. da je zelo ranljiv. Obenem so vladni koalicijski partnerji, socialisti Ivice Dačića napovedali, da bi v tem primeru imeli svojega kandidata. Torej koalicija glede tega ne bi bila več enotna. Zato je Vučić ocenil, da relativno stabilnost v državi obdrži le s svojo kandidaturo. Mislim, da je bil to ključen razlog," je pojasnil.

"Drugič - mislim, da je natanko vedel, da čeprav bo prešel z mesta predsednika vlade na mesto predsednika države, bodo ministri v vladi ostali isti. To so ministri, ki so popolnoma lojalni Vučiću in ki delajo izključno z njegovo odobritvijo. Vučić bo najverjetneje obdržal tudi mesto predsednika največje vladne stranke. Pomeni, da bo kontroliral relativno večino v parlamentu, obenem pa bo predsednik države. Dejansko je zaokrožil popolno moč na enem mestu," je še dejal in dodal, da je bila težava tudi ta, da je imela opozicija možnost se poenotiti, "a je nastopila z množico kandidatov in dokončno pogorela".

Glede očitkov zlasti Vučićeve opozicije, da gradi avtokratski režim, je Šuklje opozoril, da so bile "na Balkanu oblasti bolj ali manj vedno združene na enem mestu". "Če se je temu reklo avtokracija ali kako drugače, je v tem trenutku nepomembno. Mislim pa, da ima Vučić zdaj lepo možnost, da to moč izpelje v operativno moč sprejemanja hitrih in dobrih odločitev za državo," je dejal.

Do popolne prevlade v srbski politiki tudi ni prišel na sporen način, ampak na klasičnega, z volitvami, na katerih prepričljivo zmaguje, je še povedal.

"Tem volitvam se lahko očita zgolj to, da si je Vučić prilastil medijski prostor, da je največ nastopal ipd. A to, da bo Vučić zmagal, je bilo jasno. Dobil je več kot 50 odstotkov podpore. Te volitve bomo lahko ocenjevali po tem, kaj se bo dogajalo naprej. Je pa definitivno v procesu vstopanja Srbije v EU to za ta cilj dobra rešitev. In tudi za EU je to dobra zgodba, ker je Vučić proevropski," je menil Šuklje.

"Srbija bo morala zdaj sprejeti nekaj težkih odločitev. Ena izmed njih je tudi odločitev o končanju bruseljskih pogajanj s Prištino. Vučić rabi vladno in parlamentarno koalicijo, da bo to izpeljal. Mislim, da ima Srbija neko možnost, da koraka naprej," je še dodal analitik v pogovoru za STA.