c S

Izteka se javna razprava o predlogu zakona o izobraževanju odraslih

03.04.2017 12:52 Ljubljana, 03. aprila (STA) - Še danes je možno podati pripombe na predlog novega zakona o izobraževanju odraslih, ki je v enomesečni javni razpravi na portalu e-demokracija. Zakon ureja način uresničevanja javnega interesa v osnovnošolskem izobraževanju za odrasle in neformalnem izobraževanju odraslih skozi nacionalni program izobraževanja odraslih.

S predlogom novega zakona o izobraževanju odraslih se ureja javna služba na področju izobraževanja odraslih. Dejavnost, ki se izvaja v okviru javne službe, vključuje svetovanje pri vključevanju v neformalne programe, v javnoveljavni program osnovne šole za odrasle in pri nadaljevanju izobraževalne poti s poudarkom na ranljivih skupinah, pri vrednotenju neformalno pridobljenih znanj in veščin ter samostojnem učenju.

Po novem zakonu so izvajalci javne službe javne organizacije za izobraževanje odraslih oziroma ljudske univerze, ki jih ustanovi lokalna skupnost ali več skupnosti in izpolnjujejo druge z zakonom določene pogoje.

Zakon prinaša tudi stabilno financiranje ljudskim univerzam, saj je predvideno, da se financirajo iz državnega proračuna na podlagi metodologije, ki jo določi minister. Novost, ki jo prinaša zakon, je, da pristojni minister določi izvajalce programa osnovne šole za odrasle za petletno obdobje.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so za STA povedali, da bodo prejete pripombe, predloge in stališča na zakon iz javne razprave preučili oz. pregledali in predlog poslali v medresorsko usklajevanje.

Vlada je sicer v začetku februarja sprejela program izobraževanja odraslih, za katerega je letos zagotovila dobrih 71 milijonov evrov proračunskih sredstev.