c S

Hrvaški premier začel srečanje z dobavitelji Agrokorja

03.04.2017 11:30 Zagreb, 03. aprila (STA) - Predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković se v tem trenutku pogovarja z največjimi dobavitelji koncerna Agrokor. Lastnik Agrokorja Ivica Todorić je v nedeljo podpisal sporazum z bankami upnicami o mirovanju dolga, medtem ko naj bi dogovor z dobavitelji šele dosegli. Agrokor ima več kot dve milijardi evro obveznosti do dobaviteljev.

Po današnjem srečanju je sicer predvidena tudi novinarska konferenca.

Predsednik uprave enega izmed dobaviteljev, podjetja Agrofruktis, Denis Matijević je pred sestankom s premierjem novinarjem izjavil, da med pogovori pričakuje konkretne premike.

"Menim, da je dobro, da je država mediatorka, ne želim pa, da bi se neposredno vpletala v reševanje krize," je izjavil Matijević. Agrokorjevi dolgovi do hrvaških dobaviteljem predstavljajo polovico terjatev vseh dobaviteljev koncerna, ki posluje v osmih državah.

Hrvaška vlada je večkrat dejala, da podpira zahteve dobaviteljev, ki bodo tudi danes poskusili pritisniti na vlado, naj pomaga pri iskanju rešitev. Dobavitelji so prejšnji teden blokirali račune Agrokorjevih podjetij in jih ne mislijo odblokirati, dokler rešitev ne bo dogovorjena.

Plenković in njegovi sodelavci pa bodo poskusili prepričati dobavitelje, naj soglašajo z doseženim sporazumom med Agrokorjem in upnicami. Dobavitelji niso del sporazuma o mirovanju dolgov, a pričakujejo, da bo dogovor z Agrokorjem dodatek k t.i. stand-still sporazumu, kar naj bi pripeljalo do končne rešitve za poslovne probleme Agrokorja in začetka procesa stabilizacije poslovanja koncerna.

Šele takrat je pričakovati, da bodo banke z novim posojilom podprle Agrokor. Na Hrvaškem omenjajo, da gre v prvi fazi za približno 100 milijonov evrov novih posojil.

Težave dobaviteljev z Agrokorjem niso nič manj zapletene, kot so problemi, ki jih imajo banke upnice s hrvaškim koncernom.

Neuradno obstaja načelni dogovor z dobavitelji, da bodo zamrznili njihove stare terjatve, ki naj bi jih poplačali obročno nekoliko pozneje. Dobavitelji naj bi plačilo za dobavo blaga na police Konzuma dobili v okvirju zakonskih rokov.

Medtem so konec minulega tedna sporazum o mirovanju dolga podpisale vse banke upnice, ob tem pa so preostale finančne upnike, kot so manjše banke in faktoring družbe, pozvale, naj se pridružijo sporazumu. Faktoring družbe naj bi soglašale, da bodo prestavile terjatve do dobaviteljev.

Sporazum predvideva spremembe v upravi Agrokorja in uvajanje položaja direktorja za prestrukturiranje. Hrvaški mediji napovedujejo, da bo novi mož na čelu Agrokorja izvršni direktor za prestrukturiranja v Evropi svetovalne hiše Alvarez&Marsal, Antonio Alvarez III.

Alvareza so napovedali kot izkušanega menedžerja v kriznih situacijah, ki je seznanjen s poslovanjem Agrokorja. Ruska Sberbanka je družbo Alvarez&Marsal pred časom angažirala, da bi poiskali izhodno strategijo iz Agrokorja.

Hrvaška vlada je sicer prejšnji teden v sabor poslala tudi zakon o reševanju sistemsko pomembnih podjetjih, ki je znan kot Lex Agrokor. Poslanci bodo o predlogu zakona razpravljali v sredo.