c S

Mehiški časopis po umoru novinarke prenehal izhajati

03.04.2017 10:53 Ciudad de Mexico, 03. aprila (STA) - Mehiški časnik je po umoru novinarke, ki je preiskovala mamilarske tolpe, iz varnostnih razlogov prenehal izhajati. Direktor časopisa, ki je izhajal v Ciudad Juarezu, Oscar Cantu je v uvodniku z naslovom "Adios!" zapisal, da ga je umor Miroslave Breach opozoril na to, kako nevarno je opravljanje novinarskega dela v tej regiji.

54-letno novinarko časopisov Norte in La Jornada so 23. marca našli mrtvo v avtomobilu v mestu Chihuahua, glavnem mestu istoimenske zvezne države. Ubita je bila z več streli v glavo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ciudad Juarez, mesto v omenjeni zvezni državi ob meji s Teksasom, je bil vrsto let prizorišče krvavih bojev med mamilarskimi karteli, ki so se spopadali za nadzor nad dobičkonosnimi tihotapskimi potmi v ZDA.

Breachova je bila novinarka z 20-letno kariero in je poročala o organiziranem kriminalu, trgovini z drogami in korupciji. Pred časom je pisala o konfliktu med voditelji skupine La Linea, ki je del močnega kartela Juarez.

"Smrtonosni napadi kot tudi nekaznovanost zločinov nad novinarji so postali očitni in nam preprečujejo nadaljevanje našega dela," je v članku napisal Cantu. "Ta časopis, ki ga imate v rokah, je zadnja tiskana izdaja, ki jo je objavil Norte," je dodal.

V Mehiki so bili v mesecu dni ubiti trije novinarji. Po podatkih organizacije Novinarji brez meja je Mehika za Sirijo in Afganistanom tretja najnevarnejša država za novinarje. Lani je bilo umorjenih 11 novinarjev, po podatkih organizacije Article pa celo 19.