c S

Predsednik DZ na avstrijskem Koroškem s predstavniki slovenske manjšine

03.04.2017 09:26 Celovec, 03. aprila (STA) - Predsednik državnega zbora Milan Brglez začenja dvodnevni obisk v Avstriji, med katerim se bo danes med drugim sešel s političnim vrhom ter predstavniki slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem, v torek pa na avstrijskem Štajerskem.

Brglez bo obisk začel v Celovcu, kjer ima na programu ločene pogovore s koroškim deželnim glavarjem Petrom Kaiserjem in predsednikom deželnega zbora avstrijske Koroške Reinhartom Rohrom. Zatem se bo srečal s predstavniki slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem.

Pričakovati je, da se bodo v pogovorih dotaknili tudi nove koroške deželne ustave, kjer se je zataknilo pri omembi slovenske narodne skupnosti in slovenščine kot deželnega jezika avstrijske Koroške.

Krovne organizacije koroških Slovencev se strinjajo, da se odlomek deželne ustave o nemščini kot deželnem jeziku dopolni v tem smislu, da sta na dvojezičnem ozemlju avstrijske Koroške deželna jezika nemščina in slovenščina. Končna različica predloga nove deželne ustave bo po napovedih pripravljena do velike noči, deželni zbor pa ga bo obravnaval junija.

V prestolnici avstrijske Koroške bo predsednik DZ obiskal tudi več slovenskih ustanov, kot so šole in vrtci. Zatem bo odšel v Globasnico, kjer se bo pogovarjal s tamkajšnjim županom Bernardom Sadovnikom in županom Železne Kaple Francem Jožefom Smrtnikom.

Obisk bo Brglez sklenil v torek na avstrijskem Štajerskem, kjer se bo sešel s predsednico tamkajšnjega deželnega zbora Bettino Vollath in predstavniki slovenske manjšine v tej zvezni deželi.