c S

V ameriških napadih v Iraku in Siriji umrlo najmanj 229 civilistov

03.04.2017 09:13 Washington, 02. aprila (STA) - V letalskih napadih mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA na cilje skrajne skupine Islamska država v Iraku in Siriji je bilo od začetka ofenzive leta 2014 "nenamerno" ubitih tudi 229 civilistov, kaže poročilo ameriške vojske. Ker v to statistiko niso vštete žrtve napadov v zadnjih dneh v Mosulu, bi lahko bila ta številka še višja.

Kot piše v poročilu osrednjega poveljstva ameriških sil na Bližnjem vzhodu (Centcom), je bilo od začetka ofenzive do konca februarja letos "v koalicijskih napadih večinoma nenamerno ubitih najmanj 229 civilistov" v Iraku in Siriji. Primere še 43 dodatnih civilnih žrtev pa še preiskujejo.

Kritiki in opazovalci ocenjujejo, da je dejansko število civilnih žrtev mnogo višje. V omenjeno poročilo med drugim ni vključeno domnevno zelo visoko število civilnih žrtev v napadih v zadnjih dneh v zahodnem Mosulu, še posebej v napadu 17. marca. "Verjetno smo igrali vlogo pri teh žrtvah," je v zvezi s tem dogodkom potrdil tudi ameriški generalpodpolkovnik v Iraku Stephen Townsend.

Koalicija po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnjuje, da borci Islamske države uporabljajo civiliste za živi zid, zato se je civilnim žrtvam kljub najsodobnejši tehnologiji težko izogniti.