c S

Pri pripravi zakona o demografskem skladu še vedno nejasnosti glede Zavarovalnice Triglav

03.04.2017 08:28 Ljubljana, 01. aprila (STA) - V koaliciji, kjer so od začetka leta še posebej dejavno sodelovali z ministrstvom za finance pri pripravi zakona o demografskem skladu, besedilo predloga pričakujejo še pred sestankom na ministrstvu. Ta bo v sredo. Še vedno je odprto vprašanje glede Zavarovalnice Triglav, zato bosta do srede pripravljeni dve različici besedila.

Zakon o demografskem skladu je po navedbah ministrstva zelo specifičen zakon, zato ga pripravljajo v sodelovanju z vsemi koalicijskimi partnerji. Vprašanja, ki so še odprta, rešujejo v okviru koalicijske delovne skupine. Predlog pa bodo podrobneje pojasnili, ko bo šel v javno razpravo, so za STA pojasnili na ministrstvu. Vlada bi ga lahko po njihovi oceni obravnavala predvidoma do poletja, o bolj natančni časovnici pa ne morejo govoriti.

V DeSUS pričakujejo, da bo ministrstvo povzelo vse dogovore in sklepe, je za STA povedal poslanec DeSUS Uroš Prikl. Po njegovih besedah si želijo, da bi bil zakon čim prej sprejet, da bi "končali to zgodbo".

Vprašanje glede vključevanja deleža pokojninskega zavoda v Zavarovalnici Triglav med vire demografskega sklada pa še ni rešeno. Glede na pravno mnenje, ki so ga pridobili v DeSUS, ni ovir, da ta delež ne bi prešel v demografski sklad. "Ne bo šlo za nikakršno nedovoljeno koncentracijo in prav tako ne za kakšen zavarovalniški holding," je zagotovil Prikl.

V DeSUS tudi pričakujejo, da bodo v najkrajšem času razčistili še morebitna druga odprta vprašanja, potem pa bi zakon z leto in pol dolgo zamudo vendarle lahko sprejeli.

"Sklad je eden od ključnih zagotovil za nemoteno izplačevanje pokojnin in razbremenitev proračuna, o čemer nekateri govorijo s tako lahkoto. Ko pa je treba storiti korak naprej, stvar nekoliko zastane," je menil Prikl.

Za SMC pa vprašanje Zavarovalnice Triglav ostaja odprto, dokler ne bodo odpravljena vsa tveganja, da bi glede na regulativo EU bodoči demografski sklad postal zavarovalniški holding. "V tem kontekstu je treba upoštevati, da bo Modra zavarovalnica, ki ima tudi naložbo v Savi RE, ostala znotraj sklada. Glede na to bi bila lahko koncentracija zavarovalniške dejavnosti zelo visoka," so pojasnili.

V SMC razumejo vprašanja in predloge DeSUS v zvezi z Zavarovalnico Triglav, zato bo ministrstvo za finance pred naslednjim sestankom delovne skupine pripravilo dve različici določb glede Zavarovalnice Triglav.

Po oceni SMC realni časovni potek koalicijskih usklajevanj omogoča, da bi bil predlog zakona glede najpomembnejših vprašanj usklajen do maja in v zakonodajni postopek vložen še pred parlamentarnimi počitnicami.

Zakon o Slovenskem državnem holdingu sicer določa, da se naložba Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) v Zavarovalnici Triglav v obsegu 34,47 odstotka deleža zavarovalnice uporabi za financiranje demografskega sklada.

Predlog zakona o demografskem skladu, v katerega bi se morala Kapitalska družba glede na zakon o Slovenskem državnem holdingu preoblikovati že do konca leta 2015, pripravljajo na ministrstvu za finance v sodelovanju z ministrstvom za delo. Koalicijska pogajanja so hitreje stekla po tem, ko je koalicijska SD konec lanskega leta potrdila deklaracijo za sklad.

Državni proračun je za pokritje primanjkljaja Zpiza lani nakazal 989 milijonov evrov.