c S

Pozivi h kriznim pogovorom o Venezueli, ki brani odločitev vrhovnega sodišča

03.04.2017 08:17 Caracas, 31. marca (STA) - Generalni sekretar Organizacije ameriških držav (OAS) Luis Almagro je danes pozval h kriznim pogovorom po četrtkovi odločitvi venezuelskega vrhovnega sodišča, da si podeli zakonodajna pooblastila. Venezuela je ob tem zavrnila obtožbe, da je odločitev sodišča poskus državnega udara, čeprav ostre obsodbe dejanja prihajajo z vsega sveta.

Venezuelsko vrhovno sodišče si je v četrtek podelilo zakonodajna pooblastila. Pred tem je v luči bitke za oblast med narodno skupščino in predsednikom države Nicolasom Madurom razsodilo, da narodna skupščina, kjer ima večino opozicija, ne upošteva pozivov sodišča.

"Dokler narodna skupščina ne upošteva pozivov sodišča in še naprej obstajajo nepravilnosti, bo parlamentarne pristojnosti neposredno izvajala ustavna zbornica vrhovnega sodišča ali organ, ki bo zagotavljal spoštovanje vladavine prava," je razsodilo. Odločitev sodišča je parlament označil za državni udar.

S to oznako se je strinjal tudi generalni sekretar OAS Almagro, ki je nato danes pozval predstavnike držav, ki so povezane v organizaciji, da skupaj naredijo oceno položaja in odločijo, kaj storiti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obsodbe odločitve venezuelskega sodišča so prišle z vsega sveta. Ameriški State Department je sporočil, da gre za "velik korak nazaj za demokracijo", regionalne sile Brazilija, Mehika, Argentina, Peru in Čilu so dejanje sodišča označile kot grožnjo demokraciji v Venezueli.

Španski premier Mariano Rajoy je tvitnil: "Če se zlomi ločitev vej oblasti, se zlomi demokracija." Visoki komisar ZN za človekove pravice Zeid Raad al Husein pa je v izjavi za javnost izrazil resno skrb: "Ločitev oblasti je ključna, da deluje demokracija. Z ohranitvijo odprtih demokratičnih prostorov varujemo človekove pravice."

Venezuela se z obtožbami ne strinja. "Venezuela obsoja napade netolerantnih, desničarskih in proimperialističnih vlad v Latinski Ameriki pod poveljem ameriškega State Departmenta. Ni res, da je v Venezueli prišlo do državnega udara. Nasprotno, državne institucije so prevzele popravne pravne ukrepe, da ustavimo odklonilne, udarniške ukrepe opozicijskih politikov," je v izjavi sporočilo zunanje ministrstvo Venezuele.

Je pa po drugi strani kot doslej najvišja predstavnica države nasprotno mnenje izrazila venezuelska državna tožilka Luisa Ortega. Kot je dejala ob predstavitvi svojega letnega poročila, odločitev vrhovnega sodišča vsebuje "različne kršitve ustave". Tovrstno stališče je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa nenavadno, saj so doslej vladajoči socialisti v javnosti kazali strnjene vrste. Tudi Ortega je veljala za zvesto socialistični "revoluciji", ki jo je leta 1999 sprožil Madurov predhodnik in mentor Hugo Chavez.