c S

V indijski zvezni državi dosmrtni zapor za zakol krave

03.04.2017 07:55 Ahmadabad, 31. marca (STA) - V indijski zvezni državi Gujarat, od koder prihaja indijski premier Narendra Modi, so povišali zagroženo zaporno kazen za zakol krave s sedmih let na dosmrtni zapor. Hindujci, ki častijo krave kot svete živali, želijo na ta način še bolj zaščititi govedo.

Vsakomur, ki ga bodo ujeli med prevozom krav na zakol, bo poleg tega po novem grozila zaporna kazen do 10 let.

"Krava ni žival. Je simbol univerzalnega življenja," je dejal pravosodni minister Gujarata, Pradipsinh Jadeja.

Spremembo mora potrditi še guverner države, preden bo nova kazen uzakonjena. A to naj bi bila zgolj še formalnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Klanje goveda je prepovedano v več indijskih državah, kljub temu pa nekateri najbolj zavedni hindujci pritiskajo na vlado, naj za zaščito krav stori več. Nova ureditev v Gujaratu je najstrožja doslej, poroča britanski BBC.

Osemdeset odstotkov 1,2-milijarde prebivalcev Indije je hindujcev. A v državi živijo tudi velike skupnosti muslimanov, kristjanov in budistov.

Modijeva stranka Bharatiya Janata se že dlje časa bori za zaščito krav. Hindujski aktivisti že dolgo obtožujejo mesno industrijo, ki jo nadzorujejo muslimani, da prikrivajo klanje krav, meso pa nato prodajajo kot bizonovo meso.

Skupine "kravjih zaščitnikov" pogosto pregledujejo zaloge tovornjakov z mesom in iščejo sledi krav. Leta 2015 so na domu napadli 50-letnega muslimana, ki so ga obtožili, da je jedel govedino, in ga pretepli do smrti. Policija je kasneje sporočila, da je šlo za ovčetino, navaja AFP.