c S

Zaradi sodelovanja v genocidu v Srebrenici bivšemu poveljniku 11 let zapora

03.04.2017 07:52 Sarajevo, 31. marca (STA) - Sodišče BiH je danes bivšega poveljnika bosanskih Srbov Ostoja Stanišića obsodilo na 11 let zapora zaradi sodelovanja v genocidu v Srebrenici julija 1995, v katerem so sile bosanskih Srbov pobile več kot 8000 Bošnjakov.

Stanišića, ki je bil takrat poveljnik šestega bataljona Zvorniške brigade vojske Republike srbske, je sodišče spoznalo za krivega sodelovanja pri streljanju več kot 700 zajetih bošnjaških moških in dečkov iz Srebrenice pri jezu v Petkovcih.

Kot navaja portal klix.ba, so mu kazen izrekli po kazenskem zakoniku bivše Jugoslavije.

V kratki obrazložitvi sodbe je sodišče zapisalo, da ocenjuje, da je kazen ustrezna in da pomeni izraz družbene obsodbe njegovega ravnanja. Prepričano je tudi, da je imel Ostoja Stanišić "popoln vpogled v dogajanje in da je pomagal pri iztrebljanju Bošnjakov iz Srebrenice".

Njegovega takratnega namestnika Marka Miloševića je sodišče oprostilo, saj ni dokazov, da bi ob omenjenem streljanju Bošnjakov v Petkovcih Stanišić nanj prenesel kakšna pooblastila.

Sodba še ni pravnomočna in se je nanjo mogoče pritožiti.

Sile bosanskih Srbov so od 11. julija 1995 v samo nekaj dneh izvedle genocid nad približno 8000 Bošnjaki v bošnjaški enklavi pod nadzorom ZN, Srebrenici, pri čemer je večji del pobojev izvedla zvorniška brigada.