c S

Bančna preiskovalna komisija se osredotoča na dogajanje v NLB

03.04.2017 09:42 Ljubljana, 03. aprila (STA) - Preiskovalna komisija DZ o ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu bo približno leto dni po začetku zaslišanj prvih prvič in po krajšem premoru nadaljevala zaslišanja. Potem ko se je sprva osredotočila na preiskovanje nepravilnosti v Factor banki in Probanki, se bo sedaj posvetila NLB.

Pred komisijo bosta danes po napovedih nastopila Andrej Hazabent in Milan Marinič iz NLB. Komisija DZ, ki išče odgovornost nosilcev javnih funkcij v postopku sanacije bank, se tako preusmerja v raziskovanje dogajanja v največji banki v državi, pred njo pa je še analiza dogodkov v prav tako podržavljenih NKBM, ki je medtem že prešla v zasebne roke, in v Abanki.

Komisija je doslej opravila številna zaslišanja odgovornih in povezanih oseb s podržavljenima Factor banko in Probanko, ki sta medtem nadzorovano šli v likvidacijo. Na podlagi ugotovljenega je pripravila prvo delno vmesno poročilo, ki je sredi lanskega novembra v DZ dobilo široko podporo. V njem komisija ugotavlja slabe bančne prakse, za katere so po njenem odgovorne uprave in nadzorni svet, pa tudi bančni regulator.