c S

Tusk danes s Cerarjem tudi o brexitu

03.04.2017 09:33 Ljubljana, 03. aprila (STA) - Na povabilo predsednika vlade Mira Cerarja bo danes na delovnem obisku v Sloveniji predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. V pogovoru bosta po napovedih osrednjo pozornost namenila prihodnosti Evropske unije, izstopu Velike Britanije iz unije ter razmeram na Zahodnem Balkanu. Tuska bo sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor.

Po obeležitvi 60-letnice rimske pogodbe in slovesnem sprejetju rimske deklaracije, ki začrtuje ambicije Evropske unije za prihodnje desetletje, bo v središču pogovorov izmenjava mnenj o ukrepih za izvedbo deklaracije. Voditelji 27 članic in treh osrednjih institucij EU so v izjavi potrdili enotnost, skupne interese in vrednote ter opredelili izzive in prednostne naloge v prihodnjih desetih letih.

V kontekstu prihodnosti EU bosta Cerar in Tusk posebno pozornost namenila tudi brexitu, saj je Velika Britanija v sredo v skladu s 50. členom lizbonske pogodbe Evropski svet tudi uradno obvestila o svoji nameri za izstop iz povezave.

Tusk je v petek objavil smernice za pogajanja z Veliko Britanijo. V njih je predlagal, da bi pogajanja z Londonom potekala v dveh korakih, in sicer najprej o ločitvi, ko bo na njih dosežen zadosten napredek, pa se bodo lahko začela pogajanja o prihodnjem sodelovanju.

Cerar in Tusk bosta govorila tudi o razmerah na Zahodnem Balkanu. Kot so poudarili v premierjevem kabinetu, evropska perspektiva držav Zahodnega Balkana ostaja ključnega pomena za stabilnost in nadaljevanje reformnih procesov v regiji. Pri tem je potrebna proaktivna vloga institucij in držav članic EU. V skladu s tem je Cerar že na nedavnem vrhu EU izpostavil pomen konkretnih pobud in ukrepov, vezanih na omenjeno regijo.

Tusk bo iz Slovenije odpotoval na obisk v Makedonijo, eno od držav v regiji, ki se že dlje časa sooča s politično krizo.