c S

V Srbiji v nedeljo volitve, po katerih bo Vučić presedlal na predsedniški stolček

31.03.2017 14:36 Beograd, 31. marca (STA) - V Srbiji od danes velja volilni molk pred nedeljskimi volitvami, na katerih bo 6,7 milijona volilnih upravičencev izbiralo novega predsednika države. Glede na javnomnenjske raziskave se med enajstimi kandidati izvolitev že v prvem krogu obeta premierju Aleksandru Vučiću, kandidatu vladne koalicije.

Velika večina anket mu že od začetka kampanje pred mesecem dni napoveduje nesporno zmago že v prvem krogu z okoli 53-odstotno podporo, v sredo objavljene pa med 54- in 56,2-odstotno.

Srbski mediji sicer opozarjajo na velik odstotek še neodločenih volivcev - okoli 15 odstotkov, kar pomeni okoli milijon ljudi. Tako visok delež še neodločenih sicer ni izjemen, vendar je tokrat razlika v tem, da je med kandidati veliko nestrankarskih, doslej pa so se neodločeni volivci običajno odločali na podlagi strankarske opredeljenosti.

Srbski analitik Boban Stojanović je za beograjski Blic ocenil, da bo največ njihovih glasov na koncu šlo opoziciji - predvsem Saši Jankoviću in Vuku Jeremiću.

Nekdanji varuh človekovih pravic Janković, bivši zunanji minister Jeremić ter antikandidat, satirik Luka Maksimović, naj bi bili sicer po anketah med redkimi opozicijskimi kandidati, ki bi v prvem krogu lahko dobili okoli 10 do 15 odstotkov glasov. Sredine ankete agencij Demostat in IPSOS sicer kažejo, da nobeden od desetih kandidatov razdrobljene opozicije ne bo dobil več kot deset odstotkov glasov.

Po anketi Demostata bi se na drugo mesto z 9,5 odstotka uvrstil Luka Maksimović, 25-letni študent komunikologije, ki kandidira kot izmišljeni lik Ljubiša Preletačević Beli. Pri tem gre za besedno igro poimenovanja tistih, ki menjajo stranke kot spodnje hlače, torej radi letajo od ene k drugi, samo da bi ostali na oblasti, kar je značilno za srbsko politiko.

Uspeh Belega pomeni presenečenje in izziv politični eliti, saj mu ankete napovedujejo uvrstitev na drugo mesto, pred proevropskima politikoma Jankovićem in Jeremićem ter bivšim haaškim obtožencem, desničarskim nacionalistom Vojislavom Šešljem.

Sašo Jankovića (46), ki ga je predlagala državljanska pobuda Za Srbijo brez strahu, je podprla nekdaj vladna Demokratska stranka. Kot ombudsman je bil pogosto izpostavljen sovraštvu provladnih tabloidov, kar se je nadaljevalo tudi med kampanjo. Privržence ima predvsem med mestnim prebivalstvom, ki je leta 2000 protestiralo proti režimu Slobodana Miloševića. Okoli sebe skuša zbrati široko fronto privržencev s poudarkom na intelektualcih. Vendar mu ankete napovedujejo le med 12 do 15 odstotkov glasov, sredina Demostatova pa 8,9 odstotka.

Bivši zunanji minister Jeremić si za glasove volivcev prizadeva že mesece. 41-letnik neumorno potuje po državi z obljubo o izvedbi obsežnih projektov, ki pa ne sodijo v pristojnost predsednika države. Program je utemeljil na kritiki oblasti, predvsem Vučića. Kritizirajo pa ga zaradi visokih stroškov kampanje, še posebej, odkar mu ankete napovedujejo le med osem do deset odstotkov podpore. Dejstvo, da se je lani potegoval za položaj generalnega sekretarja ZN, mu očitno doma ni povečalo priljubljenosti.

Med znanimi obrazi med kandidati je tudi vodja Srbske radikalne stranke Šešelj, nekdaj Vučićev mentor, ki kandidira že devetič. 62-letnika so lani na prvi stopnji na haaškem Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije oprostili obtožb vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti na Hrvaškem, v BiH in Vojvodini. Kot navaja avstrijska tiskovna agencija APA, pa njegova kampanja nima pravega zagona. Uspel je ohraniti del volilnega telesa, ki je močno protizahodno usmerjeno in se zavzema za izključno sodelovanje z Rusijo. Anketa Demostata mu napoveduje 8,8 odstotka glasov.

Z desnega političnega pola sta tudi vodja gibanja Vrata (Dveri) Boško Obradović in kandidat Demokratske stranke Srbije (DSS) Aleksandar Popović, a se obema obeta manj kot petodstotna podpora.

Glede na to, da je kljub kandidaturi Vučić še vedno premier, je bila njegova kampanja pričakovano v ospredju. Njegov cilj je zmaga že v prvem krogu volitev, zato je okoli sebe ob vladnih strankah zbral široko koalicijo strank različnih programskih usmeritev. Izvolitev v prvem krogu bi, kot navaja ljubljanski inštitut Ifimes, pomenila znamenje njegove politične premoči, kot tudi prevlade SNS na politični sceni v državi.

S tem, da ni odstopil s položaja premierja, si je omogočil poln urnik srečanj - med drugim z nemško kanclerko Angelo Merkel in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom - za lastno promocijo ter tudi za napade na tekmece in redke medije, ki so do njega kritični.

Vodja opazovalne misije CRTA Državljani na straži Rašav Nedeljkov je opozoril na pomembno neuravnoteženost zastopanosti kandidatov v medijih in prevlado Vučićeve kampanje, ki je bila intenzivna povsod, tako pri srečanjih z državljani kot v medijih. Od 15. februarja do 22. marca je bil Vučić na naslovnicah časnikov 115-krat od skupno 194 naslovnic na temo predsedniške kampanje.

Po oceni Ifimesa zaradi velikega števila kandidatov pomenijo volitve tudi prelomnico pri preoblikovanju politične scene v Srbiji. Pri tem pa Beli, ki je pritegnil predvsem mlade, predstavlja predvsem osvežitev, več kot to pa ne.

Volišča bodo v nedeljo odprta od 7. do 20 ure. Na 90 voliščih bodo volili tudi kosovski Srbi na Kosovu, že v soboto pa tudi Srbi v 32 drugih državah, tudi v Sloveniji. Volitev prvič od padca Miloševićevega režima ne bodo nadzirali mednarodni opazovalci Ovseja zaradi prekratkega roka od sklica volitev. Nadzirali pa jih bodo opazovalci Parlamentarne skupščine Sveta Evrope.