c S

Po brexitu mora Španija dobiti besedo glede Gibraltarja

31.03.2017 14:29 Bruselj, 31. marca (STA) - Po izstopu Združenega kraljestva iz EU noben sporazum med unijo in Veliko Britanijo ne bo mogel veljati za britansko ozemlje Gibraltar brez dogovora med Španijo in Veliko Britanijo, piše v smernicah za pogajanja z Otokom, ki jih je danes objavil predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

London in Madrid sta v sporu zaradi koščka skalnatega ozemlja na skrajnem južnem delu Iberskega polotoka že 300 let. Britanci so Gibraltar zasedli leta 1704, Španci pa ga želijo nazaj.

Španija je predlagala, da bi Gibraltar ostal del EU v zameno za deljeno suverenost nad ozemljem z Veliko Britanijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prebivalci Gibraltarja so sicer na dveh referendumih leta 1967 in leta 2002 z veliko večino glasovali za obstanek pod britansko krono.

Tusk je smernice objavil, potem ko je Velika Britanija v sredo uradno začela postopek izstopa iz povezave. Voditelji preostale sedemindvajseterice jih bodo potrjevali na vrhu 29. aprila.

Po sprejetju smernic na vrhu bo Evropska komisija objavila priporočila za pogajanja. Ta priporočila morajo potrditi članice in šele potem bo evropski pogajalec za brexit Michel Barnier dobil mandat za začetek pogajanj, ki bodo verjetno stekla maja ali junija. Sklenjeni dogovor bosta morala potrditi Evropski in britanski parlament.