c S

Kriminalisti od parlamentarne komisije zaprosili izročilo dokumentacije o žilnih opornicah

31.03.2017 09:17 Ljubljana, 30. marca (STA) - Kriminalisti sedaj delajo na 20 primerih, povezanih s korupcijo v zdravstvu, je v nocojšnji Tarči povedal pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije Boštjan Lindav. Sodelovanje s parlamentarno komisijo, ki preiskuje nakupe žilnih opornic, je označil za korektno. Po njegovih besedah so nedavno komisijo zaprosili za izročilo dokumentacije.

To dokumentacijo bodo tudi uporabili pri svojih preiskovalnih dejanjih, je povedal Lindav v oddaji Tarča na Televiziji Slovenija.

Dodal je, da bi bilo kriminalistom bistveno lažje dokazovati kazniva dejanja, če bi bile postavljene referenčne cene in standardi medicinske opreme. Tako pa morajo iti glede teh zadev po strokovno mnenje in pri tem hitro naletijo na ljudi, ki so jih že obravnavali.

Prav v Tarči so novembra lani razkrili, da se medicinski pripomočki, kot so srčno-žilne opornice, kolčne proteze, srčni spodbujevalniki itd., po državi plačujejo po različnih cenah in kupujejo prek posredniških podjetij. Razlike v cenah teh pripomočkov so v primerjavi s tujino, denimo s Finsko, velike.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je v nocojšnji oddaji tako odgovarjala na očitke, da se pri nabavi medicinsko-tehničnih pripomočkov, denimo pri nabavi srčno-žilnih opornic od razkritja podatkov ni nič zgodilo - bolnišnice niso prekinile pogodb z dobavitelji, če so bile cene pripomočkov bistveno dražje kot drugod, ponekod so sklepali anekse k spornim pogodbam.

Opozorila je, da če se veljavne pogodbe z dobavitelji razdrejo, sledijo odškodnine oz. "penali".

Sicer pa je ministrica dejala, da je po novembrski Tarči odredila posebno revizijo nad nabavo in poslovanjem novogoriške splošne bolnišnice med leti 2007 in 2015 in poročilo podala vsem ustreznim organom.

Na vprašanje, ali bo na podlagi poročila zahtevala razrešitev direktorice Nataše Fikfak, pa je dejala, da o imenovanju in razrešitvi direktorja bolnišnice odloča svet zavoda. Ob tem je opozorila, da je za razrešitev treba dokazati in argumenti, da je storil "takšno ali drugačno dejanje, ne pa kar povprek".