c S

DZ Čuša pozval k dopolnitvi zakona o drugem tiru, vladni predlog bo obravnavan prvi

31.03.2017 09:03 Ljubljana, 30. marca (STA) - DZ je poslanca Andreja Čuša pozval k dopolnitvi predloga zakona o drugem tiru, ker ne vključuje ocene finančnih posledic na druga javna finančna sredstva. Vložen vladni predlog zakona pa po oceni pristojnih izpolnjuje pogoje, je že pri poslancih in bo obravnavan prvi. Čuš predsedniku DZ Milanu Brglezu v protestnem pismu očita izkoriščanje položaja.

Predlog zakona o drugem tiru, ki ga je vlada potrdila pred nekaj urami in po nujnem postopku poslala v DZ, je že v zakonodajnem postopku oz. so ga že poslali poslankam in poslancem, so pojasnili v službi za odnose z javnostmi.

Nepovezani poslanec Čuš je svoj predlog zakona vložil v glavno pisarno DZ že zjutraj, pred vlado. A po ocenah pristojnih je predlog nepopoln, kar je vladni predlog uvrstilo pred njegovega. Tako naj bi bila odpravljena tudi postopkovna zadrega, v kateri bi se lahko znašla vlada, ki z zakonom hiti zaradi roka, do katerega se mora prijaviti na razpis za evropska sredstva, ki se izteče julija.

Čuš je za STA pojasnil, da je predlog že dopolnil. Po njegovih navedbah pa je manjkal le stavek, da predlog nima finančnih posledic na druge pravne subjekte, kar pa da je že vse obrazloženo v predlogu besedila.

V izjavi za STA je ocenil še, da gre za zlorabo pooblastil predsednika DZ Milana Brgleza in podpredsednika DZ Primoža Hainza. Opozorila protikorupcijske komisije, da vladni predlog zakona o drugem tiru dopušča nastanek korupcijskih tveganj, pa po njegovem mnenju potrjujejo, da je "vse pripravljeno na nov rop Slovenk in Slovencev". "Zaskrbljujoče je, da je v to vpleten tudi vrh slovenskega parlamenta," je navedel Čuš.

Izkoriščanje položaja in vpliva Brglezu očita tudi v protestnem pismu. Po njegovem mnenju je subjektivno gledano vplival na zakonodajni postopek in se požvižgal na enakopravnost poslancev in predlagateljev zakonov.

Čuš je v pismu še pojasnil, da je imel slab občutek že takoj po vložitvi predloga zakona, saj da v internem komunikacijskem sistemu DZ ni bilo vidno besedilo predloga, niti ga ni nihče obvestil, da bi bilo kaj narobe.

"Sicer pa ne gre spregledati, da je v tem besedilu po vaši presoji manjkala ena poved, ki pa je, roko na srce, marsikdaj predlagatelj ne vključi v besedilo zakona," Brgleza v pismu opominja Čuš. Ocenjuje še, da predlog zakona več kot očitno posega v parcialne interese državnih institucij.

Predsednik DZ se bo na pismo odzval v petek, so za STA sporočili iz njegovega kabineta. Sicer pa Brglez po njihovih navedbah na podlagi medijskih objav nasprotuje poskusom "sprevračanja lastnih napak na druge". Obenem se mu zdijo Čuševi očitki neprimerni, ker da niso podkrepljeni z dejstvi.

Vladni predlog zakona o drugem tiru ureja temeljna vprašanja v zvezi z njegovim financiranjem, gradnjo, upravljanjem in gospodarjenjem. V skladu s predlogom se bo gradbeno dovoljenje za drugi tir preneslo na družbo 2TDK, s pripravljalnimi deli pa bi lahko začeli letos, ocenjuje vlada.

DeSUS in SD zakon podpirata pogojno. Ministrstvu za infrastrukturo je koalicija naložila, da se pogovarja in usklajuje s civilno iniciativo ter Luko Koper, ki predlogu nasprotujeta.

Čuš je sicer vložil identičen predloga zakona, kot ga je predlagala civilna iniciativa Sveta za civilni nadzor projekta Drugi tir.