c S

Avstrija opozarja svojo turško manjšino pred potovanji v Turčijo

31.03.2017 09:02 Dunaj, 30. marca (STA) - Avstrijsko zunanje ministrstvo je na svoji spletni strani opozorilo turško manjšino v Avstriji pred morebitnimi potovanji v Turčijo. Avstrijski Turki, ki so nasprotniki turškega predsednika Recepa Teyyipa Erdogana, so pod drobnogledom, nekatere so ob prihodu v Turčijo aretirali, pridržali ali zavrnili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"V zadnjem času je prihajalo do posamičnih primerov, ko so avstrijske državljane začasno aretirali, pridržali ali zavrnili ob prihodu v Turčijo," je na svoji spletni strani zapisalo avstrijsko zunanje ministrstvo, ki je nadaljevalo, da je do tega prišlo "brez kakršnihkoli konkretnih obtožb s strani turških oblasti" in da so v nekaterih primerih turške oblasti analizirale mobilne telefone.

Po podatkih avstrijskega opozicijskega poslanca Petra Pilza so v zadnjih 72 urah v Turčiji ob prihodu v državo zadržali vsaj 10 ljudi z avstrijskim potnim listom.

Ministrstvo v nasvetih za potovanja, ki so jih osvežili v sredo, sicer ne omenja izrecno 360.000-članske turške manjšine v Avstriji, ki ima večinoma avstrijsko državljanstvo. Vendar je nasvet objavilo po čistkah proti nasprotnikom Erdogana v Turčiji po neuspelem državnem udaru julija lani.

Drugod po Evropi so sicer nemški in švicarski tožilci prejšnji teden začeli preiskovati obtožbe o vohunjenju za člani turških manjšin.

Februarja je nemška policija preiskala domove štirih turških muslimanskih pridigarjev, ki naj bi bili privrženci Fethullaha Gülena, ki mu Erdogan očita, da je pripravil spodleteli poskus državnega udara. Štirje pridigarji naj bi pripadali organizaciji DITIB, ki jo nadzoruje Ankara in upravlja z okoli 900 mošejami oziroma verskimi skupnostmi v Nemčiji.

Avstrijsko notranje ministrstvo je februarja sporočilo, da preiskuje obtožbe, da je zaveznica DITIB ATIB "vpletena v nadzorovanje podpornikov Gülenovega gibanja, Kurdov, nasprotnikov in novinarjev".