c S

Tusk v ponedeljek v Sloveniji tudi o brexitu

31.03.2017 09:01 Ljubljana, 30. marca (STA) - Na povabilo predsednika vlade Mira Cerarja bo v ponedeljek na delovnem obisku v Sloveniji predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. V pogovoru bosta osrednjo pozornost namenila prihodnosti Evropske unije, izstopu Velike Britanije iz unije ter razmeram na Zahodnem Balkanu, so danes sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Po obeležitvi 60-letnice Rimske pogodbe in slovesnem sprejetju Rimske deklaracije, ki začrtuje ambicije Evropske unije za prihodnje desetletje, bo v središču pogovorov izmenjava mnenj o ukrepih za izvedbo deklaracije. V kontekstu prihodnosti EU pa bo posebna pozornost namenjena tudi brexitu, saj je Velika Britanija v sredo v skladu s 50. členom lizbonske pogodbe Evropski svet tudi uradno obvestila o svoji nameri za izstop iz povezave.

V kabinetu premierja so še dodali, da evropska perspektiva držav Zahodnega Balkana ostaja ključnega pomena za stabilnost in nadaljevanje reformnih procesov v regiji. Pri tem je potrebna proaktivna vloga institucij in držav članic Evropske unije. V skladu s tem je premier Cerar že na marčevskem zasedanju Evropskega sveta izpostavil pomen konkretnih pobud in ukrepov, vezanih na omenjeno regijo.

Tusk in premier Cerar bosta v ponedeljek po pogovorih ob 11. uri podala izjavi za medije.

Po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug se bo Tusk v ponedeljek v okviru turneje v regiji ustavil v Makedoniji na pogovorih o vprašanju migrantov in beguncev.