c S

Tillerson s turškim državnim vrhom o odnosih med Washingtonom in Ankaro

31.03.2017 08:53 Ankara, 30. marca (STA) - Ameriški državni sekretar Rex Tillerson se je danes v Ankari s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, premierjem Binalijem Yildirimom in zunanjim ministrom Mevlütom Cavusoglujem pogovarjal o trenutno napetih odnosih med zaveznicama v zvezi Nato. Tako so govorili tudi o Siriji in pridigarju Fethullahu Gülenu, ki živi v izgnanstvu v ZDA.

Ameriški državni sekretar je na obisku v Ankari dan po tem, ko je Turčija sporočila, da je uspešno končala sedem mesecev trajajočo vojaško operacijo na severu Sirije, a pri tem ni navedla, ali so se njene sile umaknile iz države.

S turškimi politiki je Tillerson med drugim govoril o prizadevanjih, da bi iz Sirije in Iraka pregnali skrajno sunitsko skupino Islamska država. Viri v uradu turškega predsednika so po več kot dveurnih pogovorih med Erdoganom in Tillersonom za francosko tiskovno agencijo AFP povedali, da je turški predsednik izpostavil kot pomembno, da v boju proti terorizmu sodelujejo "pravi in legitimni akterji".

Turke jezi, ker Washington v boju proti Islamski državi v Siriji podpira kurdske upornike. Sirske demokratične sile, v katerih med drugim sodelujejo arabski borci in kurdska milica YPG, stiskajo obroč okoli Rake, prestolnice samooklicanega kalifata IS. Turška vojska je proti milici YPG sprožila ofenzivo, ker naj bi bila povezana z uporniki na turškem ozemlju.

Premier Yildirim je na predvečer obiska ameriškega državnega sekretarja dejal, da ZDA Turčije še niso obvestile, če bo Ankara sodelovala v načrtovani ofenzivi na Rako. "Razvoj dogodkov daje slutiti, da nova administracija v ZDA sledi poti prejšnje," je poudaril.

"Tillerson in Yildirim sta se pogovarjala o sodelovanju, s katerim bi izboljšala naše varnostne in gospodarske vezi v regiji," je po srečanju povedal predstavnik State Departmenta, poroča AFP. "Tillerson je poudaril pomembno vlogo Turčije, vodilne v regiji in dolgoletne zaveznice v Natu, pri doseganju teh ciljev".

Po navedbah Yildirimovega urada sta ameriški zunanji minister in turški premier govorila tudi o prihodnjih korakih za izročitev klerika Gülena Turčiji. Ankara Gülena obtožuje, da je pripravil spodleteli poskus državnega udara julija lani, in od ZDA zahteva njegovo izročitev. Administracija prejšnjega ameriškega predsednika Baracka Obame je izročitev Gülena odločno zavračala, za zdaj pa ne kaže, da se bo stališče ZDA pod novim predsednikom Donaldom Trumpom spremenilo.

Turški zunanji minister Cavusoglu je na novinarski konferenci po pogovorih s Tillersonom dejal, da Turčija od ZDA pričakuje konkretne korake glede izročitve Gülena, vključno z začasnim pridržanjem klerika.

Ameriški državni sekretar pa je novinarjem povedal, da so bile v središču njegovega obiska razmere v Turčiji in boj proti IS. Po njegovih besedah se je treba več pogovarjati o napredku v Siriji, da pa bo o usodi sirskega predsednika Bašarja al Asada odločil sirski narod. V času Obamove administracije so ZDA izpostavljale nujnost odhoda Asada s položaja, pod novim predsednikom Trumpom pa poudarjajo predvsem, da je treba poraziti IS.

Tillerson je Turčijo označil za "ključno partnerico" ZDA v boju proti IS ter dejal, da bosta morali državi sprejeti ključne odločitve v tem boju. Menil je še, da med državama ni razhajanj v odločenosti, da porazita IS.

A Cavusoglu je izpostavil, da Ankara od Trumpove administracije pričakuje boljše sodelovanje glede vprašanja kurdske milice, in dodal, da bi vsakršna ameriška podpora YPG pomenila tveganje za prihodnost Sirije. "Razmišljanje, da bomo sodelovali s teroristično skupino, da bi porazili drugo teroristično skupino, ni ne dobro ne realistično," je bil kritičen.

Cavusoglu je v skladu z napovedmi ameriškega kolega povprašal tudi o aretaciji turškega bankirja v ZDA. Ameriško tožilstvo je sporočilo, da je Mehmet Hakan Atilla, namestnik izvršnega direktorja turške državne banke Halkbank, osumljen, da je pomagal prikriti prepovedane finančne transakcije z Iranom. Sodeloval naj bi z Rezo Zarrabom, turško-iranskim trgovcem z zlatom, ki je bil prav tako aretiran zaradi kršenja sankcij proti Iranu in pranja več milijonov dolarjev.

Tillerson je na obisku v Turčiji dan pred srečanjem zunanjih ministrov zveze Nato v Bruslju.