c S

Vlada podpira predlog novele zakona o volitvah v DZ

30.03.2017 15:36 Ljubljana, 30. marca (STA) - Vlada podpira predlog novele zakona o volitvah v DZ, ki jo je v postopek vložila skupina 80 poslancev iz vrst SMC, SDS, DeSUS, SD, NSi, NP in poslancev narodne skupnosti. S spremembami se zakon usklajuje z ustavnima odločbama. Ob tem vlada predlaga nekatere manjše dopolnitve členov in opozarja na širšo problematiko pri ureditvi volilnega spora.

Predlog zakona odpravlja protiustavnost glede ureditve volitev po pošti in glede volišč, dostopnih invalidom in glasovanja na teh voliščih s posebej prilagojenimi glasovalnimi napravami za invalide. Predlog zakona vsebuje tudi predlog za ustreznejši rok za vlaganje kandidatur, in sicer namesto 25. dan predlaga najpozneje 30. dan pred dnevom glasovanja, so po današnji seji vlade sporočili iz urada za komuniciranje.

V predlogu zakona je jasneje določena pristojnost državne volilne komisije, da v posebnem postopku ugotavlja, kateri kandidati so bili izvoljeni za poslance in katerim kandidatom pripada pravica prevzema mandata nadomestnega poslanca. Predlog zakona črta določbo, da se mora javna volilna propaganda končati najpozneje 24 ur pred dnem glasovanja, saj je trajanje volilne kampanje urejeno v zakonu o volilni in referendumski kampanji.

Poleg tega predlog zakona odpravlja tudi nekatere druge pomanjkljivosti, ki so se izkazale v praksi in na katere Državna volilna komisija že nekaj časa opozarja.

Glede implementacije odločbe ustavnega sodišča, ki se nanaša na ureditev volitev po pošti, pa vlada ugotavlja, da predlog zakona sledi rešitvi, ki so jo predlagali leta 2011 in jo tako podpira. Ob tem vlada ugotavlja, da je treba urediti ustrezno razmerje v zastopanosti spolov na kandidatnih listah.

Vlada je danes sprejela mnenje k predlogu novele zakona za uravnoteženje javnih financ, ki ga je DZ predložila Alenka Bratušek iz poslanske skupine nepovezanih poslancev, ter predlogu novele zakona o romski skupnosti, ki ga je predložila skupina poslancev s prvopodpisanim Matjažem Hanžkom (ZL).

Cilj novele zakona za uravnoteženje javnih financ je prekinitev omejevanja usklajevanja pokojnin in njihova uskladitev v skladu s področno zakonodajo ter hkratna prekinitev zniževanja realne vrednosti pokojnin, ravno tako pa tudi izplačilo letnega dodatka v višini, kot jo določajo področni predpisi. Vlada ugotavlja, da vsebina zakona ni ustrezno umeščena v pravni sistem, neustrezna pa da je tudi njegova vsebina. Vlada zato ne podpira predloga zakona.

Z novelo zakona o romski skupnosti pa bi se spremenil način financiranja občin tako, da se jim za urejanje romske problematike namenijo dodatna sredstva, določila bi se tudi varovalka za primer neizvajanja. Poleg tega bi se določil moratorij na zemljišča, na katerih bivajo Romi.

Vlada sicer zakona ni podprla, a ker se zaveda pomembnosti urejanja odprtih vprašanj in odprave ugotovljenih pomanjkljivosti veljavne ureditve, bo ob upoštevanju namenov in razlogov predlagatelja novele sama pripravila predlog novele zakona o romski skupnosti.