c S

Vlada pooblastila ministra za podpis aneksa, ki določa dodatek za pripravljenost na določenem kraju

30.03.2017 15:00 Ljubljana, 30. marca (STA) - Vlada je za podpis aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor, s katerim se različno določa višina dodatka za pripravljenost doma in pripravljenost na določenem kraju, pooblastila ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja in ministrico za finance Matejo Vraničar Erman.

Kot so zapisali po seji vlade, so aneks v ponedeljek parafirali vodja širše vladne pogajalske skupine in vodji obeh sindikalnih pogajalskih skupin.

Dodatek za pripravljenost na domu je določen v višini 20 odstotkov urne postavke osnovne plače, za čas pripravljenosti na določenem kraju pa bi javnim uslužbencem pripadal dodatek v višini 50 odstotkov urne postavke osnovne plače. Pri tem v sporočilu poudarjajo, da bodo do tega dodatka zaposleni upravičeni zgolj v primerih, ko je s posebnimi predpisi predvidena takšna možnost.

Pojasnili so, da je razlika v višini dodatka utemeljena, saj imajo javni uslužbenci, ki so v pripravljenosti na domu, več ugodnosti od tistih, ki so v pripravljenosti na določenem kraju. Doma se lahko ukvarjajo z drugimi zadevami, so med domačimi in podobno. Če pa imajo odrejeno pripravljenost na določenem kraju, so v veliki meri omejeni glede aktivnosti, ki jih v tem času lahko izvajajo.

V primeru slednjega gre sicer za dodatek, ki se odreja zlasti v Slovenski vojski in policiji. Dodatek je predviden tudi za javne uslužbence na področju vzgoje in izobraževanja, če je s posebnimi predpisi predvidena možnost, da se jim odredi pripravljenost na določenem kraju.

Za podpis aneksa morajo sicer tudi v sindikatih dobiti mandat svojih organov.