c S

Vlada o gospodarskih temah

30.03.2017 14:20 Ljubljana, 30. marca (STA) - Vlada je na današnji seji sprejela predlog zakona o drugem tiru in ga že posredovala DZ v potrditev po nujnem postopku, saj namerava projekt prijaviti na razpis za evropska sredstva, ki se izteče julija. Seznanila se je tudi z najnovejšimi gospodarskimi napovedmi, ki predvidevajo nadaljevanje ugodnih gospodarskih gibanj.

Predlog zakona o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača - Koper ureja najpomembnejša vprašanja v zvezi s financiranjem in izvedbo investicije drugega tira. Z njim se bo gradbeno dovoljenje za drugi tir preneslo na družbo 2TDK ter uvedlo nekatere nove vire za financiranje investicije, kot so povečana uporabnina, pribitek na cestnino in taksa na pretovor v koprskem tovornem pristanišču. Predlog temelji na javno-javnem partnerstvu in predvideva sodelovanje ene ali več zalednih držav pri financiranju, med drugim Madžarske.

Vlada se je seznanila z najnovejšimi napovedmi Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Podrobnosti bo direktor urada Boštjan Vasle predstavil v petek na novinarski konferenci, po pričakovanjih pa naj bi bila pomladanska napoved nekoliko bolj ugodna od jesenske, ki Sloveniji za letos obeta 2,9-odstotno rast.

Vlada je izdala uredbo o postopku in natančnejših pogojih za izbiro centrov za zbiranje oz. predelavo lesa, določitvi minimalne cene gozdnih lesnih sortimentov ter o podrobnejšem postopku prodaje gozdnih lesnih sortimentov. Ta podrobneje ureja postopek prodaje gozdno lesnih sortimentov, ki so predmet izvršbe po drugi osebi, postopek izbora centrov, minimalne cene, ki se morajo upoštevati pri prodaji in podrobnejši postopek same prodaje gozdnih lesnih sortimentov.

Spremenila je uredbo o ukrepih kmetijsko-okoljska-podnebna plačila, ekološko kmetovanje in plačila območjem z naravnimi ali drugimi posebnimi omejitvami iz programa razvoja podeželja za 2014-2020. Spremembe so med drugim potrebne zaradi razumljivejše opredelitve mejice in spremembe datuma veljavnosti analize tal in gnojilnega načrta pri ukrepih kmetijsko-okoljska-podnebna plačila in ekološko kmetovanje ter določitve, da mora biti gnojilni načrt petleten.

Vlada je izdala uredbo o izvajanju evropske odločbe o prizadevanju držav članic za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, s katero je zaradi preseganja letnega cilja dovoljenih emisij v letu 2013 prenesla presežek dodeljenih pravic v leto 2014. Trenutno se zaključuje cikel preverjanja izpolnjevanja emisij za leto 2013, Slovenija je imela pravico do letnih emisij v višini 10,925 milijona ton ekvivalenta CO2, beležila pa je za 1,399 milijona ton ekvivalenta CO2 emisij manj.

Vlada je spremenila uredbo o porabi sredstev evropske kohezijske politike v Sloveniji v obdobju 2014-2020 za cilj naložbe za rast in delovna mesta, tako da se bo povečala fleksibilnost in hitrost implementacije sprememb. To bo po mnenju vlade pozitivno vplivalo na učinkovitost izvajanja evropske kohezijske politike in posledično zmanjšalo administrativno breme.

Vlada je spremenila ustanovitveni akt Javnega sklada RS za regionalni razvoj in razvoj podeželja, ki ureja področje delovanja sklada.

Vlada je grosupeljski družbi Aleatorium podaljšala koncesijo za prirejanje posebnih iger na srečo v igralnem salonu Casino Lev v Ljubljani do 30. aprila 2022.

Vlada je sprejela mnenje o pobudi družbe Bonafin ena za začetek postopka za oceno ustavnosti določb zakona o potrošniških kreditih, ki urejajo višino stroškov zaradi zamude s plačili zapadlih obveznosti iz kreditne pogodbe ter višino glob. Ustavnemu sodišču je sklenila predlagati, naj pobudo za presojo ustavnosti zavrže.

Vlada se je seznanila z odstopno izjavo uprave Centra za usposabljanje na področju javnih financ ter za nove člane uprave s 1. aprilom imenovala Anjo Bajcar, Vesno Milanovič in Ireno Roštan, vse tri z ministrstva za finance.

Vlada je na podlagi odstopne izjave z 31. marcem razrešila s položaja državno sekretarko na ministrstvu za finance Marijo Janc.