c S

Umar vladi predstavil najnovejše gospodarske napovedi

30.03.2017 12:51 Ljubljana, 30. marca (STA) - Vlada se je danes seznanila z najnovejšimi napovedmi Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Podrobnosti bo direktor urada Boštjan Vasle predstavil v petek na novinarski konferenci, po pričakovanjih pa naj bi bila nova napoved nekoliko bolj ugodna od jesenske, ki Sloveniji za letos obeta 2,9-odstotno rast.

Ključno gonilo gospodarske rasti Slovenije ostaja izvoz, a kot ugotavljajo na Umarju, postaja rast širše osnovana, saj se izvozu vedno bolj pridružujejo potrošnja gospodinjstev in investicije. To se odraža tudi na trgu dela, kjer naj bi se razmere letos prav tako še naprej izboljševale.

Leta 2016 se je obseg bruto domačega proizvoda (BDP) Slovenije po februarja objavljenih prvih ocenah statističnega urada realno okrepil za 2,5 odstotka, kar je bolje od napovedi, ki so bile postavljene pri največ 2,3 odstotka.

Na današnji seji vlade je Umar predstavil pomladansko napoved gospodarskih gibanj. V njej je zapisano nadaljevanje ugodnih gospodarskih gibanj v letošnjem in prihodnjem letu, so prek Twitterja sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Že februarja je napoved za Slovenijo popravila navzgor Evropska komisija in ta teden Mednarodni denarni sklad, in sicer oba na tri odstotke.