c S

Grčija blizu dogovora s posojilodajalci

30.03.2017 12:34 Atene, 30. marca (STA) - Grčija je po besedah predsednika grškega parlamenta Nikosa Voucisa po dolgih pogajanjih z mednarodnimi posojilodajalci blizu končnega dogovora. Kot je dejal na sredinem srečanju evropske levice, na to kažejo vsi znaki. Finančni minister Evklid Cakalotos pa je dejal, da bi lahko dogovor dosegli pred srečanjem ministrov območja z evrom.

Grčija želi po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dogovor skleniti do 7. aprila, ko se bodo sestali ministri držav območja z evrom.

Pogajanja med Grčijo ter območjem z evrom in Mednarodnim denarnim skladom (IMF) se vlečejo že več mesecev. Evropska komisija je februarja zavzela stališče, da je grško gospodarstvo na dobri poti k okrevanju. S tem nasprotujejo IMF, ki je konec januarja ocenil, da grški javni dolg ostaja "močno netrajnosten" in bo dolgoročno eksploziven, kar zahteva bolj kredibilen evropski program pomoči.

Med ukrepi, ki naj bi jih zahtevali posojilodajalci, so dodatna znižanja pokojnin, nižje davčne olajšave in bolj restriktivna pravila glede sindikalnih stavk. Od države želijo tudi prodajo večinskega deleža v Public Power Corporation, ki je največji grški dobavitelj električne energije in ima na trgu skoraj monopolni položaj.

Za koliko denarja gre pri naslednjem obroku pomoči Grčiji, za zdaj še ni znano, naj pa bi Grčija svež denar potrebovala poleti.