c S

Slovenija v 25 letih ni praktično ničesar novega zgradila, to je povsem zavozlana družba

30.03.2017 11:51 Ljubljana, 30. marca (STA) - Potem ko je poslanec Andrej Čuš v DZ vložil predlog zakona o drugem tiru in za las prehitel vladnega, v DeSUS in SD ponovno pozivajo k pogovoru s civilno iniciativo in Luko Koper ter izpostavljajo pomembnost projekta. Prvak DeSUS Karl Erjavec že opozarja na odgovornost, oster pa je do Čuša in tudi do slovenske družbe, ki da je "povsem zavozlana".

Prvak DeSUS Karl Erjavec upa, da ne bo prišlo do blokade realizacije projekta drugi tir in da ne gre za politično tekmovanje. "Če Slovenija ne bo izgradila drugega tira, to dolgoročno ne bo dobro za slovensko gospodarstvo še manj pa za stalno gospodarsko rast," je v izjavi pred sejo vlade posvaril Erjavec, ki obžaluje, da je do tega prišlo.

Nepovezani poslanec Čuš je namreč posvojil predlog zakona, ki ga je pripravila civilna iniciativa, ter ga vložil v parlamentarni postopek, medtem ko je vlada danes potrdila svoj predlog in ga pošilja v DZ po nujnem postopku.

Erjavec je danes spomnil na sredin dogovor koalicije, da minister za infrastrukturo Peter Gašperšič opravi pogovore s predstavniki civilne iniciative in Luko Koper, ki prav tako nasprotuje vladnemu predlogu.

Prvak DeSUS tudi upa, da se Čuš zaveda, kaj je storil oz. ali se zaveda vseh okoliščin projekta, ki ga predlaga civilna iniciativa. "Je prepričan, da je dejansko mogoče za ta denar takšen projekt izpeljati? Če temu ni tako, je na njem velika odgovornost," je posvaril poslanca.

Je pa oster tudi do splošne družbene klime. "Slovenija v 25 letih praktično ni ničesar novega zgradila. To je družba, ki je povsem zavozlana, razni parcialni interesi poskrbijo za to, da se nič ne zgodi," je oster Erjavec.

"Uspeli smo zgraditi avtocestni križ, pa vemo, koliko smo ga preplačali, in na Spodnji Savi delamo elektrarne. To je vse,", je dejal. Medtem pa po njegovih besedah nismo uspeli zgraditi tovarne, ki bi imela 5000 zaposlenih, prav tako ne modernizirati Slovenskih železnic, ne uspevamo glede Luke Koper, da bi povečali njene kapacitete". Na srednji Savi pa so po njegovem mnenju verjetno bolj pomembni biotopi in okoljevarstveni razlogi.

"Ne vem, od česa bo Slovenija v prihodnosti lahko gradila svojo gospodarsko rast, ustvarjala nove zaposlitve," je razočaran prvak DeSUS. To, da neodvisni poslanec vloži tako pomemben zakon, po njegovem mnenju kaže tudi na sliko politične scene v Sloveniji.

Erjavec se sprašuje, kdo bo kriv, če bo Slovenija zamudila vse roke, ki so na voljo glede kandidiranja na razpisih za črpanje evropskih sredstev. "Če tukaj ne bo soglasja, drugega tira ne bo," je posvaril.

Prvak SD Dejan Židan je pred sejo vlade ponovil, da ima vladni zakon za zdaj le pogojno podporo SD. "Prvo tveganje je hitrost, a argumenti, da je to potrebno zaradi pridobitve evropskega denarja, so trdi," je ocenil.

Prav tako jih v SD preseneča tako zelo negativno mnenje civilne iniciative, zato so po Židanovih besedah tudi naložili pristojnemu ministrstvu, naj se takoj sestane in poskuša uskladiti s civilno iniciativo, kjer je možno, pa tudi upošteva njihove argumente.

Po Židanovem mnenju ni dobro, da predlogu nasprotuje Luka Koper, saj se zaradi nje gradi drugi tir. Tako pričakuje, da bo prišlo z njimi do uskladitve oz. se je treba z njimi pogovoriti.

Ministrstvo je koaliciji, tako Židan, v sredo predstavilo protiargumente predlogu civilne iniciative, a so se dogovorili, da slednjo takoj pokličejo na resne pogovore.

Koalicijskim partnerjem so sicer v sredo pojasnili, da je današnje odločanje vlade potrebno zato, da bo zakon v 10 dneh šel tudi skozi parlamentarno sito in ujel roke za evropska sredstva, je spomnil Židan.