c S

London bo predstavil načrte o prenosu pristojnosti z EU

30.03.2017 08:27 London, 30. marca (STA) - Dan po sprožitvi procesa izstopa Velike Britanije iz EU bo britanska vlada po napovedih predstavila belo knjigo o tem, kako namerava pristojnosti z evropske prenesti na nacionalno raven. S tem se bo država lotila enega največjih zakonodajnih izzivov v svoji zgodovini.

Z zakonom z imenom Great repeal bill bodo odpravili zakon Evropskih skupnosti iz leta 1972, ki določa, da je evropska zakonodaja nad britansko, zagotovil pa bo tudi, da za državo ne bo več pristojno Evropsko sodišče. Pokazal bo, kako namerava vlada zagotoviti, da evropska zakonodaja ne bo več veljavna.

Podrobnosti zakona bo danes v beli knjigi predstavila premierka Theresa May. To bo po navedbah Financial Timesa prvi velik korak na poti do izpolnitve obljube, da "britanski zakoni ne bodo sprejeti v Bruslju, ampak v britanskem parlamentu".

Njegov primarni namen je prenos pristojnosti z EU na nacionalno raven, kar bo velikanski zalogaj, saj gre za več deset tisoč evropskih pogodb, direktiv, uredb, sodb Evropskega sodišča, ki veljajo za državo kot članico EU. Med drugim bo morala Velika Britanija oblikovati povsem novo politiko na področju migracij, carin, trgovine in kmetijstva, saj bo tu celoten regulatoren režim EU morala nadomestiti z britanskim. Nekatera dopolnila bodo manjša, saj bodo morali odstraniti le referenco na institucije EU, v mnogih sektorjih pa bodo morali odločiti, kdo bo pristojen - parlament, kako neodvisno telo ali kdo drug.

Mayeva bo zakon predstavila dan po tem, ko je uradno sprožila postopek izstopa iz EU. Pogajanja o izstopu bi lahko trajala okoli dve leti ali več, še pred izstopom države iz povezave pa bodo morali na Otoku sprejeti omenjeni zakon, navaja britanski BBC.