c S

Prednostna naloga Evropskega parlamenta v pogajanjih z Londonom zaščititi interese državljanov

30.03.2017 08:24 Bruselj, 29. marca (STA) - Prednostna naloga Evropskega parlamenta v pogajanjih z Londonom bo zaščititi interese državljanov EU v Veliki Britaniji in britanskih v EU, sta po današnjem začetku postopka izstopa Velike Britanije iz unije poudarila predsednik parlamenta Antonio Tajani in pogajalec Evropskega parlamenta za brexit Guy Verhofstadt.

Verhofstadt je dejstvo, da ena od članic zapušča unijo, označil za obžalovanja vreden dogodek brez primere. Spomnil je, da bo moral končni dogovor med Veliko Britanijo in unijo potrditi Evropski parlament.

Ob tem je predstavil smernice Evropskega parlamenta za pogajanja, ki jih bo parlament potrjeval na plenarnem zasedanju prihodnji teden in ki jih po njegovih besedah za zdaj podpirajo štiri politične skupine: Evropska ljudska stranka (EPP), socialisti in demokrati (S&D), liberalci (Alde) in Zeleni.

"Za nas je prioriteta zaščita pravic državljanov. Želimo, da se s tem začnejo pogajanja," je poudaril Verhofstadt. Tajani pa je izpostavil, da brez dogovora o pravicah državljanov ne bo nobenega dogovora med EU in Veliko Britanijo.

Predsednik Evropskega parlamenta je še dejal, da bo morala Velika Britanija spoštovati pogodbe EU do konca svojega članstva v uniji. Enostranske odločitve, ki bi vplivale na državljane EU v Veliki Britaniji, bi bile v nasprotju s pogodbami EU, je opozoril Tajani.

"Upamo na poštena in konstruktivna pogajanja," pa je še dejal Verhofstadt in dodal, da Evropski parlament ne bo sprejel, da bi Velika Britanija še pred izstopom za hrbtom unije začela trgovinska pogajanja z drugimi državami.

Verhofstadt je izpostavil tudi pomen enotnosti preostale sedemindvajseterice. Dodal je, da bo treba upoštevati interese vseh članic, še posebej Irske, saj se je treba izogniti novim nemirom na Severnem Irskem in v polnosti spoštovati velikonočni sporazum. Nujnost nadaljevanja mirovnega procesa na Severnem Irskem je poudaril tudi Tajani.

Tajani je tudi dejal, da je izstop v skladu s pravili nujen za vsakršno prihodnje partnerstvo med EU in Veliko Britanijo. "O tem se ne bomo pogajali," je bil odločen predsednik Evropskega parlamenta.

"Velika Britanija zapušča EU, ne Evrope," je poudaril Tajani. Imamo isto dediščino, kulturo, skupno identiteto, brexit ni edini izziv, s katerim se soočamo. Med izzivi je naštel nelegalne migracije in terorizem. "Samo združeni jih lahko premagamo"

Na vprašanje, ali si lahko Velika Britanija lahko še premisli, je Tajani dejal, da o tem London ne bi mogel odločati sam. "To bi vplivalo na vse članice in bi se skupaj odločile, ali je to sploh možno. Pravila so jasna," je dejal.