c S

Nemčija ne more tolerirati turškega vohunjenja

30.03.2017 08:16 Berlin, 29. marca (STA) - Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel je danes dejal, da nemška vlada ne more tolerirati domnevnega turškega vohunjenja za poslanko nemškega parlamenta. Predstavnik notranjega ministrstva je pred tem razkril, da sta na seznamu več sto tarč, ki ga je turška obveščevalna služba izročila nemškim kolegom, tudi poslanka bundestaga in še en politik.

"To je resna obtožba," je v parlamentu dejal Sigmar. "Zdaj mora zvezni tožilec ugotoviti, ali to drži," je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Po poročanju več nemških medijev naj bi Turki vohunili za socialdemokratsko poslanko Michelle Müntefering in lokalnim politikom iz Krščansko-demokratske unije (CDU).

Na turškem seznamu naj bi bili posamezniki, domnevno povezani s pridigarjem Fethullahom Gülenom, ki mu turški predsednik Recep Tayyip Erdogan očita, da je pripravil spodleteli poskus državnega udara julija lani.

Turške oblasti so po spodletelem puču izvedle obsežno čistko med privrženci 75-letnega klerika, ki zanika vsakršno vpletenost v julijske dogodke. Zaradi suma povezav z Gülenovim gibanjem je bilo aretiranih več kot 41.000 ljudi, 100.000 je bilo suspendiranih ali so ostali brez služb, med njimi številni učitelji, policisti, tožilci in novinarji.

Nemško tožilstvo je v torek sporočilo, da je uvedlo preiskavo proti več članom turške obveščevalne službe MIT zaradi suma vohunjenja.