c S

Po brodolomu čolna z migranti več kot 140 pogrešanih

30.03.2017 08:13 Rim, 29. marca (STA) - V Sredozemskem morju pred obalo Libije je potonil čoln z migranti, je danes sporočil Visoki komisariat ZN za begunce. Iz morja so rešili moškega iz Gambije, 164 migrantov pa je pogrešanih.

Gambijca je rešila španska vojaška ladja, ki sodeluje v operaciji EU proti tihotapcem ljudi Sophia. Prepeljali so ga na italijanski otok Lampedusa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Plovilo je v nedeljo ali ponedeljek izplulo iz Sabrate na zahodu Libije. Gambijec je predstavniku UNHCR, ki ga je obiskal v bolnišnici na Lampedusi, povedal, da je bilo na čolnu tudi pet otrok in več nosečnic. Večina potnikov je bila iz Nigerije, Malija in Gambije.

Po njegovih navedbah je voda v čoln začela vdirati nekaj ur po izplutju, sam pa je preživel, ker se je držal za rezervoar za gorivo.

Po ocenah Mednarodne organizacije za migracije je od začetka leta na poti iz severne Afrike v Evropo umrlo ali je pogrešanih najmanj 590 migrantov. Italijanske oblasti so sporočile, da je na njihovo obalo letos prispelo več kot 23.000 migrantov.