c S

Koalicija soglasna v podpori predlogu zakona o drugem tiru

30.03.2017 08:13 Ljubljana, 29. marca (STA) - Koalicijske stranke so na današnjem vrhu soglasno podprle predlog zakona o drugem tiru, ob tem pa izrazile pričakovanje tesnega sodelovanja z Luko Koper, je ob robu vrha medijem dejal državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Jure Leben. Vlada bo po napovedih v četrtek potrdila zakon in ga po nujnem postopku poslala v obravnavo v DZ.

Leben je s pravnikom Rajkom Pirnatom in svetovalcem v družbi 2TDK in nekdanjim državnim sekretarjem Metodom Dragonjo vrhu koalicije poročal o prioritetnem projektu izgradnje drugega tira.

Pirnat je poročal o specifikah zakona, ki ga je ministrstvo v javno razpravo poslalo v petek, Dragonja o finančni konstrukciji, Leben pa o mednarodni dejavnosti in glavnih vsebinskih izhodiščih zakona.

"Nekatera od teh so pravila financiranja drugega tira, prenos investitorstva in pravice graditi na družbo 2TDK, vključevanje drugih držav članic, podelitev koncesije in prijava na evropska sredstva," je pojasnil sekretar, ki na vprašanja medijev ni odgovarjal.

Nujni postopek je po njegovih besedah ključen, ker želita vlada in ministrstvo za projekt pridobiti evropska sredstva in tako ne obremenjevati davkoplačevalcev. "Da ne ponavljamo napak iz preteklosti, ko so se veliki infrastrukturni projekti gradili na plečih državljanov," je dejal Leben.

Ob tem je izpostavil pričakovanje koalicije, da pri projektu tesno sodeluje Luka Koper, "ki bo imela od projekta največje koristi". Predlog zakona namreč med viri za odplačevanje posojil med drugim predvideva takso na pretovor v Luki Koper, čemur pa v družbi ostro nasprotujejo.

Leben je danes še poudaril, da jih je koalicija poleg tega zadolžila, da ponovno stopijo v stik s civilno iniciativo, saj si želijo, da bi tudi z njihovimi predlogi pomagali izboljšati projekt. Svet za civilni nadzor projekta drugi tir je namreč še pred ministrstvom pripravil svoj predlog zakona o drugem tiru.

"Delamo naprej s polno paro. Rezultati so tu - projekt smo iz mrtve točke pripeljali do skorajšnje gradnje," je poudaril državni sekretar in napovedal, da se bodo pripravljalna dela za drugi tir po pričakovanjih začela še letos. Poslance je zato pozval, da zakon v obravnavi podprejo.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec pa je ob predčasnem odhodu s koalicijskega vrha dejal, da so se dogovorili za podporo predlogu zakona, vendar pa je stranka DeSUS izpostavila dva pogoja. Želijo namreč, da se minister za infrastrukturo Peter Gašperšič še pred parlamentarno obravnavo predloga glede tega uskladi z Luko Koper.

"Zahtevali smo tudi uskladitev s civilno iniciativo za drugi tir, ker imajo drugačna stališča do pristopa, kako izgraditi drugi tir, je dodal Erjavec. Ob tem je dodal, da je drugi tir ključen za gospodarski razvoj in odpiranje novih delovnih mest.

Tudi Erjavec je poudaril pomen obravnave po nujnem postopku, saj se izteka čas za prijavo na razpise za pridobitev evropskih sredstev. "Če ne bomo šli s tem naprej, potem Slovenija ne bo dobila dobila drugega tira," je sklenil.

Na vprašanje novinarjem je odgovoril, da v stranki ne nasprotujejo morebitnemu sodelovanju Madžarov pri investiciji v drugi tir. "Državni sekretar me je z odgovorom zadovoljil," je dejal.

V kratkem v Slovenijo prihaja tudi madžarski zunanji minister, s katerim bo gotovo govoril tudi o tem. "Ne zahtevajo ne deleža ne koncesije," tako, da me ne moti, je dodal.