c S

Vlada po šestdnevni javni razpravi danes o zakonu o drugem tiru

30.03.2017 08:29 Ljubljana, 30. marca (STA) - Vlada bo danes obravnavala predlog zakona o drugem tiru, ki ga je infrastrukturno ministrstvo objavilo minuli petek. Z zakonom se mudi zaradi prijave projekta na evropski razpis, obenem pa želi vlada s predlogom prehiteti civilno iniciativo, ki bi lahko v DZ vložila svojega. Predvidoma se bo seznanila tudi s spomladansko napovedjo Umarja.

Predlog zakona o drugem tiru bo predvidoma obravnavan po nujnem postopku. Po pojasnilih ministrstva za infrastrukturo z zakonom hitijo, da bi omogočili pridobitev nepovratnih sredstev iz blending razpisa, ki predvideva združevanje različnih evropskih finančnih virov in sodelovanje ene ali več zalednih držav. Prijava terja skupno podjetje in posledično nekoliko drugačno zakonsko ureditev.

Da bi bilo mogoče s projektom drugega tira v razpisu sodelovati, se mora nanj kot investitor prijaviti družba 2TDK. Razpis je bil sicer objavljen že januarja, rok za prijavo pa se izteče 14. julija. Predlog zakona je bil sicer v javni razpravi le šest dni, nad čimer sta obžalovanje med drugimi izrazili koalicijski SD in DeSUS. Kljub nekaterim pomislekom znotraj omenjenih strank, je koalicija zakon na sredinem vrhu soglasno podprla.

Vladi se sicer predlogom zakona mudi tudi zato, ker so svoj predlog zakona o drugem tiru pripravili v svetu za civilni nadzor projekta, kjer ostro kritizirajo vladno vodenje projekta. Sporna se jim zdi prav ustanovitev podjetja 2TDK, na račun katerega bo po njihovem mnenju dobro zaslužilo nekaj posameznikov.

Svet je sicer svojo pobudo v DZ že vložil, predsednik DZ Milan Brglez pa je rok za zbiranje potrebnih 5000 podpisov za vložitev zakona določil od 31. marca do 20. maja.

Predvidoma se bo vlada seznanila tudi z zadnjimi gospodarskimi napovedmi Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Ta je februarja ugotovil, da trenutna gibanja ne kažejo bistvenih odstopanj od jesenskih pričakovanj, ko je za letos napovedal 2,9-odstotno rast. To je tudi v skladu z zadnjimi popravljenimi napovedmi Evropske komisije in Mednarodnega denarnega sklada, ki za letos Sloveniji napovedujeta triodstotno rast.

Na dnevnem redu seje je tudi predlog prenovljenega srednjeročnega obrambnega programa 2016-2020, ki naj bi omogočile organizacijsko-formacijske spremembe poveljevanja in kontrole v Slovenski vojski ter učinkovitejšo organiziranost vojske.