c S

Indija zaradi previsokih emisij prepovedala prodajo 800.000 avtomobilov

29.03.2017 15:59 New Delhi, 29. marca (STA) - Indijsko vrhovno sodišče je danes prepovedalo prodajo 824.000 novih vozil, ki ne ustrezajo novim standardom emisij izpušnih plinov. Kot so pojasnili sodniki, je javno zdravje pomembnejše od dobičkov podjetij.

Sodišče je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP odredilo zaustavitev prodaje in registracije vozil, ki ne bodo zadostila novim standardom, ki bodo v veljavi od prvega aprila. Od takrat bo po odločitvi indijskih oblasti čistejši avtomobilski motor nuja.

"Zdravje ljudi je bistveno pomembnejše od poslovnih interesov proizvajalcev ali izgube, ki jo bodo najverjetneje utrpeli," so v utemeljitvi zapisali sodniki.

Na indijske ceste vsako leto zapelje na milijone novih vozil, ki še poslabšujejo kakovost že tako onesnaženega zraka. Raven onesnaženja je v mnogih indijskih mestih v samem vrhu svetovne lestvice, Svetovna zdravstvena organizacija pa je prestolnico New Delhi leta 2014 v konkurenci 1600 svetovnih mest razglasila za najbolj onesnaženo mesto na svetu.

Združenje indijskih avtomobilskih proizvajalcev in avtomobilska podjetja so do ukrepa indijske vlade pričakovano kritična. Poudarjajo, da bi jim morali dati vsaj "razumno količino časa", da se znebijo trenutnih zalog vozil. Sodišče je njihove kritike zavrglo z očitki, da so imeli dovolj časa za ukrepanje in uvedbo čistejših motorjev, a so "raje sedeli križem rok".

Indija, sicer peti največji svetovni avtomobilski trg, s tem prehaja na raven standarda BS-IV. Oblasti so že napovedale, da bodo do aprila 2020 prešle neposredno na raven BS-VI in s tem preskočile peto raven.

Tokratna odločitev sodišča ni prva, ki je prizadela indijske prodajalce avtomobilov. Leta 2015 je sodišče uvedlo moratorij na registracijo velikih luksuznih vozil z dizelskimi motorji v prestolnici.