c S

EU obžaluje Trumpove podnebne odločitve, Kitajska vztraja pri zavezah

29.03.2017 15:59 Peking, 29. marca (STA) - Kitajska kljub odločitvam Washingtona ostaja zavezana ukrepom za omejevanje izpustov toplogrednih plinov, so danes poudarili v Pekingu. Medtem pa EU obžaluje, da je ameriški predsednik Donald Trump ubral pot v neskladju z globalnim bojem proti podnebnim spremembam, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Kitajska bo še naprej izvajala ukrepe za spopad s podnebnimi spremembami, svoje obveznosti bomo izpolnili 100-odstotno," je na brifingu za novinarje danes dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Lu Kang. "Ne glede na spremembe podnebnih politik drugih držav, Kitajska kot odgovorna država v razvoju ne bo spremenila svojih zavez, ciljev, politik in dejanj, povezanih s podnebnimi spremembami," je zagotovil.

Lu je obljubil, da bo Peking spoštoval "težko prisluženi" Pariški dogovor o podnebnih spremembah, ki omejuje dvig globalne temperature na dve stopinji Celzija. Kitajska je največja svetovna proizvajalka toplogrednih plinov - skupaj z ZDA ustvarita 40 odstotkov vseh globalnih izpustov - a hkrati največ na svetu vlaga v obnovljive vire energije.

Trump je v torek podpisal izvršni ukaz, s katerim je odpravil vrsto ukrepov, namenjenih omejevanju podnebnih sprememb, ki jih je sprejel njegov predhodnik Barack Obama. Kot je ob podpisu v Beli hiši dejal Trump, njegova administracija končuje vojno proti premogu. Glede usode sodelovanja v Pariškem sporazumu, ki so ga države sklenile decembra 2015 v francoski prestolnici, slovesno podpisale pa aprila lani v New Yorku, medtem Bela hiša še ni rekla zadnje besede.

V Evropski komisiji so izrazili obžalovanje zaradi Trumpove poteze. "Sedaj bomo videli, s katerimi drugimi sredstvi naj bi ZDA dosegle svoje obljube iz Pariškega sporazuma," je dejal evropski komisar za podnebne ukrepe in energijo Miguel Arias Canete.

Tudi Canete je potrdil trdno podporo EU podnebnemu sporazumu iz Pariza, ki so ga pod vodstvom Obame ratificirale tudi ZDA. Unija mora sedaj ohraniti svojo vodilno vlogo v zaščiti podnebja. "Držali se bomo Pariza, branili bomo Pariz in ga tudi uresničili," je dejal z mislijo na podnebni sporazum.

Do Trumpa je bil kritičen Laurent Fabius, francoski politik, ki je predsedoval pariški podnebni konferenci. "Prve odločitve administracije novega ameriškega predsednika v zvezi z bojem proti podnebnim spremembam predstavljajo zelo resen korak nazaj," je dejal v izjavi za tiskovno agencijo Reuters.

Nekdanja izvršna sekretarka Okvirne konvencije ZN o spremembi podnebja (UNFCCC), pod okriljem katere je nastal Pariški sporazum, Christiana Figueres pa je za portal Fusion izrazila prepričanje, da Trump ne more ukiniti sporazuma. "Nobena država, ne glede na to, kako velika ali majhna, ne more ukiniti Pariškega podnebnega sporazuma," je poudarila. Gre namreč za multilateralno strukturo, ki ne preneha obstajati z umikom ene države.

Figueresova je prepričana tudi, da so gospodarske spodbude prehoda na čisto energijo dovolj močne, da bodo poskrbele za postopno ukinjanje fosilnih goriv ne glede na dejanja Trumpove administracije.

Pariški sporazum je do danes podpisalo 197, ratificiralo pa 141 strank - držav in EU. V veljavo je ob zadostnem številu ratifikacij stopil 4. novembra lani.