c S

Ministrica v kratkem pričakuje imenovanje komisije za izbiro novih nadzornikov SDH

29.03.2017 15:03 Ljubljana, 29. marca (STA) - Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman je po današnjem koalicijskem vrhu ponovila, da bo treba v celoti ponoviti postopek za izbiro novih nadzornikov SDH. Pričakuje, da bo v zelo kratkem času lahko imenovala strokovno komisijo, ki bo pripravila kriterije in javni poziv za prijavo kandidatov ter opravila strokovno izbiro prijavljenih.

Vraničar Ermanova je v izjavi novinarjem po odhodu s koalicijskega srečanja pojasnila, da so po odstopu Franca Žmavca in Željka Puljića od kandidature za nadzornika Slovenskega državnega holdinga (SDH) v minulih dneh preverili različne pravne možnosti in ugotovili, da morajo ponoviti postopek.

Zdaj že izbira kandidate za strokovno komisijo, ki bo pripravila kriterije in javni poziv za prijavo kandidatov za nadzornike. Po opravljeni izbiri pa bo treba ponoviti postopke na vladi in DZ. Po besedah ministrice si prizadevajo postopke kar je mogoče skrajšati, a bodo pozorni, da bodo roki dovolj dolgi, da bodo lahko vsi deležniki kakovostno opravili svoje delo.

Vraničar Ermanova je s koalicijskim vrhom danes med drugim govorila o postopku priprave zakona o demografskem skladu. Skupina nadaljuje s pripravo, ministrica pa meni, da bi spomladi že lahko dobili osnutek zakona.

Koalicijo je danes seznanila tudi s prvimi izhodišči za pripravo programa stabilnosti. "Gre za enega ključnih dokumentov evropskega semestra, v katerem se finančno ovrednotijo ukrepi, ki jih mora država sprejeti za zniževanje primanjkljaja in dolga.

"Dogovorili smo se za izhodišča, na podlagi katerih bomo oblikovali osnutek programa stabilnosti," je pojasnila. Ob tem je ocenila, da bodo dogovori pomagali pri pripravi osnutkov gradiva, ki ga ministrica podrobneje predstavila prihodnji teden.