c S

Gašperšič pričakuje, da bo Luka Koper prepoznala pomen sodelovanja pri projektu drugi tir

29.03.2017 14:33 Valletta, 29. marca (STA) - Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je danes na Malti v odzivu na kritike predloga zakona o drugem tiru izrazil pričakovanje, da bo Luka Koper prepoznala pomen sodelovanja za uspeh tega projekta. Minister se je pripravljen pogovarjati o tem, ali naj se dvigne koncesija ali uvede nova taksa. Cilj je, da je predlog sprejet v četrtek na vladi.

Naš cilj je, da je predlog zakona o drugem tiru sprejet na seji vlade ta četrtek, je povedal minister za STA ob robu konference o varnosti v cestnem prometu v Valletti.

Predlog zakona je v torek že obravnaval odbor za gospodarstvo, intenzivno potekajo parlamentarna usklajevanja, delovna skupina je zakon intenzivno usklajevala znotraj resorjev, med ministrstvom za finance in službo vlade za zakonodajo, je pojasnil.

"Tako da računamo, da bomo zakon do jutrišnje seje vlade pripravili do te mere, da bo sprejet in potem posredovan v državni zbor," je povedal Gašperšič.

Predlagan bo nujni postopek, ker je treba podjetje 2TDK usposobiti v vlogi investitorja, kar je ključno za uspešno prijavo na razpis za evropska sredstva, ki se izteče julija, je spomnil minister.

Ko bo zakon sprejet na vladi, gre torej v državni zbor, ki ga bo obravnaval po nujnem postopku, kar po ministrovih besedah pomeni, da bi se lahko sprejel že na naslednji seji.

Predlog zakona so v minulih dneh ostro kritizirali v Luki Koper, češ da je nesprejemljiv tako s finančnega vidika kot v razmerju do koncesijske pogodbe iz leta 2008 ter da ne uresničuje enega od osnovnih ciljev - ohranjanje in izboljšanje konkurenčnega položaja koprskega pristanišča.

Minister je danes na Malti v odzivu na te kritike izpostavil, da so vsa prizadevanja za izgradnjo drugega tira namenjena prav temu, da se zagotovi konkurenčnost tako Luke Koper kot vse logistične dejavnosti v Sloveniji.

"Vsa ta prizadevanja so usmerjena v to, da se poveča konkurenčnost in omogoči nadaljnji razvoj Luke Koper, tako da teh njihovih trditev ne morem razumeti," je izpostavil Gašperšič. "Edino prav je, da tudi Luka Koper na nek način prispeva k razvoju infrastrukture," je dodal.

Razvoj Luke Koper je odvisen od izgradnje drugega tira in izgradnja drugega tira je nujna za nadaljnji razvoj Luke Koper, je opozoril minister.

"Računam, da bo prepoznano s strani Luke Koper, njihove uprave in nadzornega sveta, da je sodelovanje pri projektu ključno za uspeh projekta in razvoja logistike," je poudaril.

Minister je še izpostavil, da je bilo v preteklosti s strani Luke Koper pojasnjeno, da so pripravljeni pri projektu sodelovati s povečano koncesijsko dajatvijo.

V predlogu zakona se po njegovih besedah niso odločili za dvig koncesijske dajatve, ki je že zdaj predviden prihodek proračuna, temveč so predvideli dodatno dajatev, takso za pretovor, ki bo namenjena izključno izgradnji te infrastrukture.

"Tako da lahko se zdaj pogovarjamo, ali bi Luka Koper prispevala preko večje koncesijske dajatve ali pa na ta način preko posebne takse. V končnem rezultatu to ni pomembno. Pomembno je, da uspemo zgraditi drugi tir," je sklenil Gašperšič.