c S

Na fakulteti za upravo nastavili ogledalo javnim uslužbencem

29.03.2017 14:18 Ljubljana, 29. marca (STA) - Akademija javnega sektorja, ki danes poteka na ljubljanski fakulteti za upravo, skuša poiskati odgovor na vprašanji, kakšna je vrednost in kakšno je spoštovanje javnih uslužbencev. Na okrogli mizi so prevladovale pohvale na račun javne uprave, so pa gostje opozorili tudi na napake, kot sta slabo menedžiranje in neustrezen sistem nagrajevanja.

"Ključno za dvig kakovosti javne uprave je boljše menedžiranje," je poudaril podjetnik Franci Pliberšek. Po njegovih besedah je treba bolj izpostaviti tiste javne uslužbence, ki delajo dobro in jih tudi primerno nagraditi. Medijem pa je očital, da preveč hlastajo za slabimi zgodbami o javni upravi in zanemarjajo njene dobre plati.

Javna uprava oz. javni sektor po oceni zdravnika Erika Breclja premore ogromno znanja, ki pa ni v celoti izkoriščeno. Težavo vidi v vtikanju politike v javni sektor, kar zmanjšuje njegovo učinkovitost. "Glede na stanje politike javni sektor začudujoče dobro dela," je izpostavil. Podobno kot Pliberšek si želi boljšega menedžiranja.

Posebej velik problem javnega sektorja Brecelj vidi v odsotnosti ustreznega sistema ocenjevanja in nagrajevanja uslužbencev: "Še vedno se nismo sposobni pravilno ocenjevati in smo zaradi tega obsojeni na uravnilovko". Po njegovih besedah je nemogoče menedžirati sistem, "v katerem se ne ve, kdo pije in kdo plača".

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer korak k še boljši javni upravi vidi v izboljšanju odnosa nadrejenih do uslužbencev. Po njenih besedah je tudi pomembno, da se uslužbenci znajo pogovarjati med seboj in se ne sprijaznijo z "mlakužo odnosov". Dodala je, da stranke pri varuhu pogosto potarnajo zaradi neprijaznosti uslužbencev.

Tudi Nussdorferjeva meni, da mediji prevečkrat silijo v ospredje "grde in slabe zgodbe, dobre so zanje nezanimive". Javnim uslužbencem je svetovala, naj sledijo zgledu varuha in povabijo k sebi osebe s posebnimi potrebami. Po njenih besedah gre za pomembno izkušnjo, ki spodbudi pozitivno naravnanost delovnega kolektiva.

Državna sekretarka na ministrstvu za javno upravo Tanja Bogataj pa je pohvalila strokovno znanje in izkušnje javne uprave. Po njenih besedah uslužbence odlikuje tudi premišljenost, odločanje na podlagi podatkov in vztrajanje pri pozitivnih vrednotah. Opozorila je, da tudi v javni upravi hitro ukrepanje ni vselej dobro.

Na okrogli mizi so tudi spomnili na rezultate ankete, po kateri je okoli 80 odstotkov javnih uslužbencev ponosnih na svoje delo. Dobra samopodoba in ponos uslužbencev sta po mnenju Bogatajeve upravičena. Vendarle pa morajo po njenih besedah v javni upravi poskrbeti za povratne informacije o svojem delu in jih tudi ustrezno nasloviti.

Letošnja Akademija javnega sektorja je sicer že tretja po vrsti. Organizira jo svetovalno-izobraževalni center fakultete za upravo, ki skuša z njo izpostaviti aktualne tematike in izzive celotnega javnega sektorja.