c S

Bruselj prižgal rdečo luč za združitev Deutsche Börse in LSE

29.03.2017 13:34 Bruselj, 29. marca (STA) - Evropska komisija je blokirala veliko združitev londonske borze London Stock Exchange (LSE) in Deutsche Börse, ki upravlja s frankfurtsko borzo. Upravljavca namreč nista predstavila rešitev, ki bi naslovili pomisleke Bruslja glede ohranjanja konkurence v Evropi.

Preiskava Evropske komisije je pokazala, da bi z združitvijo nastal de facto monopol na trgu za poravnave dolžniških instrumentov. Zato je prepovedala predlagano združitev, so objavili na spletnih straneh komisije.

S predlagano združitvijo bi aktivnosti združila dva največja upravljavca z borzami v Evropi. V njuni lasti so borze v Nemčiji, Italiji in Veliki Britaniji, pa tudi več največjih evropskih klirinških hiš.

"Združitev Deutsche Börse in London Stock Exchange bi občutno zmanjšala konkurenco z ustvarjanjem de facto monopola na ključnem področju poravnave dolžniških instrumentov. Ker stranki nista predstavili načinov za naslovitev naših pomislekov, se je komisija odločila prepovedati združitev," je pojasnila komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.

Borzna upravljavca sta načrte o združitvi razkrila lani, a sta kmalu naletela na odpor. V Nemčiji so na primer dvignili obrvi nad načrti, da naj bi bil sedež združene družbe kljub brexitu v Londonu, ne v Frankfurtu. Kritike so letele tudi iz Francije, Belgije, Portugalske in Nizozemske, ki so se zbale za usodo svojih borz v lasti Euronexta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Evropska komisija je nazadnje od LSE terjala, naj proda svoj večinski delež v platformi MTS, prek katere teče prodaja evropskih državnih obveznic in drugih dolžniških instrumentov. V LSE so poudarili, da ta odprodaja ni v skladu z njihovimi poslovnimi interesi v Italiji in drugod in da bi z njo nastali drugi regulatorni pomisleki, spominja nemška tiskovna agencija dpa.

To je bil tretji poskus borz iz Frankfurta in Londona, da bi stopili na skupno pot. Prva dva sta propadla leta 2000 in 2005. Tokratni naj bi bil vreden 29 milijard evrov.

Dogajanje bi sicer lahko ponovno zbudilo interes ameriškega borznega operaterja Intercontinental Exchange, ki ima med drugim v lasti newyorško borzo NYSE. Ta se je maja lani umaknil iz boja za LSE.

Vestagerjeva je sicer poudarila, da brexit ni igral nobene vloge v odločitvi komisije. Velika Britanija je še vedno članica EU in so jo kot tako tudi obravnavali, je zagotovila.

Kot je še poudarila, je prihodnja oblika trgovinskih odnosov med EU in Veliko Britanijo trenutno sicer še nejasna, vendar pa bo Bruselj tudi v prihodnje bdel nad vsemi poskusi združitve, ki bodo vplivali na evropski trg.