c S

Ameriški senat ratificiral pridružitev Črne gore zvezi Nato

29.03.2017 09:23 Washington, 29. marca (STA) - Ameriški senat je v torek dokončno z veliko večino ratificiral pogodbo o pridružitvi Črne gore zvezi Nato. Pogodbo mora sedaj formalno potrditi še ameriški predsednik Donald Trump, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški senat, ki je o tem sprva glasoval že v ponedeljek, je s 97 glasovi ponovno potrdil pristop, nasprotovala sta le republikanca Rand Paul in Mike Lee. Črna gora bo že 29. Natova članica, predvidoma pa bo to postala aprila ali maja letos.

Do sedaj je pogodbo o pridružitvi Črne gore zvezi Nato ratificiralo že 26 članic zveze Nato. Od 28 članic tega nista storili le še Španija in ZDA, ki je sedaj v zadnjih formalnih postopkih ratifikacije. Španija pa naj bi to storila predvidoma aprila. Slovenija je pogodbo ratificirala junija lani, kot druga članica zavezništva za Islandijo.

"Prepričan sem, da bo naše zavezništvo močnejše, ko se pridruži Črna gora," je dejal demokratski senator Chris Murphy.

Predsednik ZDA Donald Trump in državni sekretar Rex Tillerson sta članstvo Črne gore v Natu podprla, čeprav je bilo pred tem tudi nekaj pomislekov. Nova širitev Nata je naletela na jezen odziv Rusije pod vodstvom Vladimirja Putina, s katerim si Trump želi znova otopliti odnose. Rusija namreč nasprotuje članstvu Črne gore v zvezi in jo je označila za provokacijo.