c S

Glavni pogajalec EU opozarja London na odločnost glede pravic državljanov EU

29.03.2017 08:13 Bruselj, 28. marca (STA) - Glavni pogajalec EU o brexitu Michel Barnier je dan pred sprožitvijo postopka Velike Britanije za izstop iz Evropske unije danes London opozoril, da bo povezava odločna glede pravic evropskih državljanov v Veliki Britaniji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Zaradi brexita so državljani EU zaskrbljeni za svojo prihodnost v EU 27 in Veliki Britaniji. EU bo odločna glede njihovih pravic @The3Million #citizensfirst," je bivši francoski minister Barnier tvitnil v angleščini.

Bruselj vztraja, da morajo najprej rešiti vprašanja ločitve, kot so pravice več kot treh milijonov evropskih državljanov v Veliki Britaniji, preden bodo govorili o prihodnjih trgovinskih odnosih.

Minuli teden je izpostavil, da je ob tem v procesu ločitve treba čim prej odpraviti tudi negotovosti, povezane s finančnim vidikom ločitve in z mejami.

Evropska unija je danes tvitnila fotografijo pogajalske skupine Barnierja za mizo, na čelu katere je sedel glavni pogajalec EU.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker medtem danes med javnimi nastopi nista komentirala vprašanja sredine sprožitve brexita.

Tusk naj bi v sredo od britanske premierke Theresa May prejel pismo, s katerim bo Evropski svet uradno obvestila o nameri Velike Britanije o izstopu iz Evropske unije. To naj bi se zgodilo ob 13.30. Izstopna pogajanja bodo trajala največ dve leti, lahko tudi dlje. Velika Britanija bo prva država, ki bo izstopila iz unije.