c S

London ne izključuje možnosti neposredne uprave Severne Irske

29.03.2017 08:05 London, 28. marca (STA) - Britanski minister za Severno Irsko James Brokenshire je danes dejal, da bo britanska vlada po koncu velikonočnih počitnic 18. aprila razmislila o vseh opcijah, tudi o morebitni vnovični neposredni upravi Severne Irske, če glavni severnoirski stranki do takrat ne bosta uspeli doseči dogovora o oblikovanju regionalne vlade.

Na zasedanju spodnjega doma britanskega parlamenta je to dejal, potem ko največja protestantska Demokratska unionistična stranka (DUP) in največja katoliška stranka Sinn Fein do ponedeljka nista uspeli doseči dogovora. Že v ponedeljek je Brokenshire povedal, da bo London strankama dal še nekaj časa za dogovor in ju pozval, naj izkoristita ta "kratek čas" nekaj tednov.

Danes je pred poslanci poudaril, da si vlada v Londonu ne želi vrnitve na upravljanje Severne Irske, da pa mora zagotoviti politično stabilnost v regiji, ki mora med drugim še sprejeti proračun, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Brokenshire, ki bi po neuspešnih tritedenskih pogajanjih lahko razpisal nove volitve na Severnem Irskem ali pa upravljanje regije prepustil vladi v Londonu, je po pogovorih z voditelji obeh strank sicer že v ponedeljek dejal, da "ni želje po novih volitvah".

Dodal je, da sta stranki na pogajanjih dosegli napredek pri številnih vprašanjih, da pa med njim še ostajajo "pomembna razhajanja, še posebej kar zadeva vprašanja kulture in identitete".

Pogajanja med strankama, ki v skladu z velikonočnim sporazumom Severno Irsko skupaj vodita od leta 2007, so sicer propadla že v nedeljo, dan pred ponedeljkovim rokom.

Severna Irska je brez regionalne vlade od januarja, ko je odstopil takratni namestnik premierke Martin McGuinness, ker premierka Arlene Foster iz DUP kljub zahtevam Sinn Feina ni želela odstopiti. V začetku marca so nato potekale predčasne volitve.