c S

Pred sredinim vrhom koalicije veliko prioritet

29.03.2017 07:02 Ljubljana, 28. marca (STA) - Koalicijski partnerji pred sredinim srečanjem, na katerem bodo govorili o strateških vprašanjih, izpostavljajo teme, ki jih že dalj časa skušajo spraviti pod streho. Med številnimi projekti so v ospredju zdravstvena reforma, reorganizacija centrov za socialno delo, demografski sklad in drugi tir, njihova uresničitev pa je vprašanje politične volje.

Vodja poslanske skupine Simona Kustec Lipicer med drugim pričakuje, da jih bo ministrstvo za finance v sredo ali najpozneje v četrtek pred sejo vlade seznanilo z informacijo, po kakšnem postopku bodo izbrali nova nadzornika Slovenskega državnega holdinga. Na ministrstvu so že pojasnili, da je po njihovem mnenju v celoti treba ponoviti postopek. V SMC sicer pričakujejo, da bodo postopki izpeljani čim hitreje in da se bo tudi koalicija o tem uskladila.

Tudi vodjo poslancev DeSUS Franca Juršo skrbi imenovanje novih nadzornikov SDH, saj nov javni poziv pomeni daljši postopek.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je ob tem spomnil na zakonsko možnost, da vlada sama predlaga nove nadzornike. Če bi bili izbrani pravi ljudje s pravo vizijo, s tem, kot je dejal, ne bi imel težav. Politika bi morala biti pri tem po njegovem mnenju bolj odgovorna in se ne skrivati.

V koaliciji, kjer je že nekaj časa čutiti razhajanja, se želijo v sredo sicer dogovoriti predvsem, katere projekte je do konca mandata še moč izpeljati.

Kustec Lipicerjeva je ob tem dejala, da je SMC "v vlogi vlečnega konja koalicije" in v tej vlogi so zanje "izvedljivi prav vsi projekti", a pod pogojem, da se bodo znali poslušati, slišati ter poiskati kompromise. "Gre za vprašanje, kakšna je realna politična volja tudi obeh koalicijskih partnerjev," je poudarila.

Jurša je ocenil, da se vsega v letu do rednih volitev verjetno ne da spremeniti, upa pa, da je demografski sklad tisti projekt, ki ga bodo uresničili. O tem se namreč pogovarjajo že leto in pol, je spomnil Jurša in napovedal, da bodo v sredo izpostavili razpravo prav o demografskem skladu.

Na ministrstvu za finance so sicer za STA pojasnili, da odprta vprašanja o demografskem skladu rešujejo v okviru koalicijske delovne skupine. Pričakujejo, da se bodo znova sestali v začetku aprila. Vlada pa bi zakon lahko obravnavala predvidoma enkrat do poletja.

Jurša je sicer med pomembnejšimi temami izpostavil še reorganizacijo centrov za socialno delo, enako tudi Han.

Slednji je posebej izpostavil še dolgotrajnost sprejemanja zdravstvene reforme in poudaril, da je že zelo nestrpen in naveličan pogovorov o reformi brez pravih izračunov. Po njegovih besedah je sicer nujno, da ukrepajo glede čakalnih vrst.

Kustec Lipicerjeva je poleg omenjenih tem med aktualnimi vprašanji naštela še spremembe na področju pravosodja ter spodbude za nadaljnjo gospodarsko rast.

Verjame tudi, da bodo v sredo prejeli bolj podrobne informacije o drugem tiru oz. zakonu, ki naj bi ga vlada obravnavala že v četrtek in ga poslala v DZ. Tak postopek je pomemben zato, da bodo lahko še v pravem času zaprosili za evropska sredstva.

Potrebo po pogovoru o drugem tiru je izpostavil tudi Han, ki pa je dodal, da se je treba ukvarjati tudi z drugimi, podrobnimi temami. Pri tem je naštel Vegradove podizvajalce, upa pa tudi, da vlada ne bo šla mimo pogovora o Mercatorju. Prav tako je treba po njegovem mnenju nekaj narediti na obrambnem področju, saj da je treba status vojakov izenačiti s statusom policistov.

"Tem je veliko, v sredo pa bomo videli, kakšno je razpoloženje in kakšen je resničen namen vseh strank, da se še kaj naredi. Jaz in naša stranka smo pripravljeni narediti še marsikaj," je zagotovil, a ocenil, da je zaupanja v koaliciji premalo.

Jurša pa bi želel, da bi bili na nekaterih področjih pri izpolnjevanju zavez iz koalicijskega sporazuma bolj uspešni, pri čemer ocenjuje, da bi morali v tem času bistveno bolj pomagati starejši populaciji, tistim, ki so na obrobju.

Tudi Kustec Lipicerjeva zagotavlja, da delajo dalje, prioritet pa je veliko.