c S

Avstrijska vlada sprejela integracijski paket, ki med drugim prepoveduje burko

28.03.2017 15:11 Dunaj, 28. marca (STA) - Avstrijska vlada je danes sprejela integracijski paket, ki med drugim uvaja obvezno integracijsko leto, več tečajev nemškega jezika in tečajev vrednot, družbeno koristno delo za azilante, prepoved zakrivanja obraza v javnosti ter omejitve pri razdeljevanju korana. Prav tako so predvideni ukrepi za tiste, ki tega ne bodo spoštovali.

Integracijski paket sestavlja več zakonov in je prvi paket, ki ga je avstrijska vladna koalicija med ljudsko stranko in socialdemokrati sprejela po nadgradnji svojega vladnega programa. Veljal bo za begunce v Avstriji in prosilce za azil, ki imajo dobre obete, da jim bo azil priznan. Integracijski paket tudi predvideva, da se bodo lahko prosilci za azil tri mesece po vložitvi prošnje za azil zakonito zaposlili.

V primeru, da begunci in prosilci za azil ne bodo spoštovali predpisov iz integracijskega paketa, bodo zanje veljale omejitve pri t. i. minimalnem varstvu, ki je v Avstriji zamenjal socialno pomoč. Pri nespoštovanju prepovedi zakrivanja obraza v javnem prostoru, izjema so npr. tradicionalna povorke z maskami, je zagrožena denarna kazen v višini do 150 evrov.

"Samo na tak način si lahko ljudje pridobijo spoštovanje večinske družbe," je ob tem dejal avstrijski minister za integracijo in zunanji minister Sebastian Kurz iz avstrijske Ljudske stranke.

"Za nas je integracijsko leto sprememba paradigme, saj bodo prvič vključeni tudi prosilci za azil," je ob tem dejala pristojna državna sekretarka Muna Duzdar iz vrst avstrijskih socialdemokratov.

Avstrijska vlada predvideva, da jo bo izvajanje integracijskega paketa do konca leta 2018 stalo 200 milijonov evrov.