c S

Kushner bo pričal pred preiskovalno komisijo o ruskem vmešavanju

28.03.2017 14:09 Washington, 28. marca (STA) - Komisija ameriškega senata, ki preiskuje rusko vmešavanje v ameriške volitve, bo zaslišala zeta predsednika Donalda Trumpa in njegovega svetovalca Jareda Kushnerja, so v ponedeljek sporočili iz Bele hiše.

36-letni Kushner je za Trumpovo kampanjo pred predsedniškimi volitvami navezoval stike s tujimi vladami in to zdaj počne tudi v Beli hiši. Organiziral je srečanja s tujimi voditelji, med drugim z japonskim premierjem Shinzom Abejem in mehiškim predsednikom Enriquejem Peno Nietom. Kushner se je pod lupo senatne preiskave znašel zaradi stikov z ruskimi predstavniki.

Trump je na Twitterju znova vztrajal, da je zgodba o Rusiji privlečena za lase, in pozval parlamentarce, naj se raje osredotočijo na njegovo tekmico na volitvah in nekdanjo državno sekretarko Hillary Clinton.

Ameriške obveščevalne službe so ugotovile, da je Rusija sprožila obsežno kampanjo s ciljem pomagati Trumpu do zmage. Preiskavo o ruskem vmešavanju v lanske predsedniške volitve ter morebitnem dogovarjanju med Trumpovo kampanjo in Rusi je poleg senata in predstavniškega doma uvedel tudi zvezni preiskovalni urad FBI, zato je predsednik pod vse večjim pritiskom zaradi svojih stikov z Rusijo.

"Jared Kushner je bil med kampanjo in tranzicijo prvi uradni stik s tujimi vladami in predstavniki," so sporočili iz Bele hiše in dodali, da je pristal na pogovor s senatno komisijo pod vodstvom Richarda Burra.