c S

Malo gospodarstvo opozarja na težave in si želi več dialoga

28.03.2017 14:05 Brdo pri Kranju, 28. marca (STA) - Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije je na današnjem posvetu delodajalcev na Brdu pri Kranju opozorilo, da stanje v malem gospodarstvu še niti približno ni dobro. Ob tem se delodajalci bojijo, da jim bodo nekatere načrtovane zakonodajne spremembe prinesle dodatne težave. Želijo pa si več dialoga med gospodarstvom in vlado.

"V obrti in podjetništvu situacija ni niti približno tako rožnata, kot bi to rada pokazala vlada," je izpostavil predsednik Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije (ZDOPS) Drago Delalut in pojasnil, da je res v Sloveniji zaznati gospodarsko rast in da gre nekaterim dejavnostim dobro. Vendar pa je precej dejavnosti v obrti in podjetništvu, ki jim še ni uspelo priti na predkrizno raven.

"Če je vladi že delno uspelo stabilizirati javne finance - in to žal v precejšnji meri na račun gospodarstva in davkoplačevalcev - nikakor ni uspela vzpostaviti gospodarskega zagona, predvsem malega gospodarstva," izpostavljajo v ZDOPS in dodajajo, da mora vlada odločneje poseči glede proračunskih investicij, sproščanja bančnega krča, fleksibilizacije trga dela, uvedbe ustreznejšega sistema izobraževanja ter podpore gospodarstvu na mednarodnih trgih.

Kot je dejal Delalut, vlada ni prispevala k izboljšanju pogojev poslovanja, ampak je finančno dodatno obremenjevala gospodarstvo. "Zadnji čas bi bil, da se strateško lotimo gospodarskega razvoja in se celovito lotimo trga dela in socialnih pravic ter reform, kot sta zdravstvena in pokojninska," je poudaril.

"Na državi govorijo, da bodo z reformami razbremenili obrtnike in podjetnike, vendar ni tako, temveč celo dodajajo nove obremenitve," pa je dejal predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh in izpostavil dvig davka na dobiček. Skrbita ga tudi povišanje zdravstvenih prispevkov in reforma delovne zakonodaje.

Posebej je omenil večji nadzor inšpektorjev, ki bi lahko delodajalcem, če ne bodo pravočasno izplačevali plač, zarubili osnovna sredstva in prepovedali obratovanje. "Jaz to razumem kot napad na slovensko malo gospodarstvo," je poudaril Meh in dodal, da njihova zbornica skupaj z ZDOPS in drugimi delovnimi organizacijami tega ne bo dopustila.

Načrtovane spremembe je predstavil državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Peter Pogačar, ki v odzivu socialnih partnerjev opaža, da gre v marsičem za nerazumevanje. Glede vprašanja pristojnosti inšpektorja je pojasnil, da je možnost prepovedi obratovanja zapisana kot skrajna možnost. Ob tem je dodal, da so spremembe še v usklajevanju.

Kot predstavnik vlade je na posvetu spregovoril tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, ki se je odzval na opozorila ZDOPS po premajhnem dialogu z državo. "Naš interes je, da vzpostavimo močnejši dialog in da iščemo rešitve za malo gospodarstvo," je dejal in poudaril, da je to tista panoga, na kateri bo treba naprej graditi.

Direktor Urada RS za makroekonomske analize in razvoj Boštjan Vasle se je strinjal z delodajalci, da je sedaj, ko se je vrnila gospodarska rast, pravi čas za razmislek o sistemskih ukrepih, ki bi omogočili, da se bodo pozitivni trendi nadaljevali tudi v prihodnje.

"Gospodarska slika pred nami je sicer optimistična, a je treba rešiti nekatere probleme, da se bo ta rast v prihodnjem obdobju ohranila," je opozoril in izpostavil predvsem za demografske spremembe. Že čez sedem let lahko trčimo v problem, kako v Sloveniji najti ustrezno delovno silo, kar bi lahko rešili z obnovo migracijskih tokov ali aktiviranjem starejšega prebivalstva.