c S

V Trbovljah o spremembi operativnega programa izvajanja kohezijske politike

28.03.2017 14:02 Trbovlje, 28. marca (STA) - V Trbovljah je danes potekala izredna seja razvojnega sveta kohezijske regije Vzhodna Slovenija. Kot je povedala ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj, so na seji razpravljali o izhodiščih za spremembo operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v programskem obdobju 2014-2020.

Po besedah Smerkoljeve so sama izhodišča za spremembo operativnega programa v tem trenutku v začetni fazi usklajevanj med partnerji. Končni predlog spremembe operativnega programa z vsemi utemeljitvami bo posredovan v potrditev odboru za spremljanje operativnega programa in nato tudi Evropski komisiji, ki ima končno besedo pri potrjevanju spremembe programa in ki tudi postavlja robne pogoje za obseg potencialne spremembe.

Dejala je tudi, da so spremembe operativnega programa po oceni vlade potrebne iz več razlogov - med drugim zaradi izvedbe tehnične prilagoditve Evropske komisije, v okviru katere je Slovenija za cilj Naložbe za rast in delovna mesta prejela dodatna evropska sredstva v višini dobrih 56 milijonov evrov.

Po besedah Smerkoljeve bodo imele regije v drugem pozivu na voljo 420 milijonov evrov, v prejšnji finančni perspektivi pa so razpolagale s 600 milijoni evrov. Sicer je vzhodna kohezijska regija v finančni perspektivi 2014-2020 upravičena do 1,27 milijarde evrov sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in Evropskega socialnega sklada.

Poleg navedenega so se spremenile tudi določene okoliščine, ki so bile podlaga pri pripravi operativnega programa v letu 2014. Posledično je potrebno operativni program prilagoditi z namenom optimalnejšega koriščenja evropskih kohezijskih sredstev v programskem obdobju 2014-2020.

Izhodišča za spremembo operativnega programa so v procesu usklajevanja s posameznimi deležniki. Vlada si prizadeva, da s pripravljenim predlogom, ki skuša uravnoteženo in enakopravno upoštevati vse partnerje v procesu izvajanja evropske kohezijske politike, odgovoriti tudi na izziv skladnega regionalnega razvoja ter posledično izvajanje regijskih projektov.

Pri tem, tako Smerkoljeva, je potrebno poudariti, da sredstva evropske kohezijske politike ne morejo in ne predstavljajo edinega vira za izvajanje regijskih projektov. Dogovori za razvoj regij bodo posledica spremembe operativnega programa ter postopkov v skladu z javnim povabilom in ne izhodišče za spremembo. Bodo pa v okviru spremembe operativnega programa vsekakor upoštevane vsebine in izkušnje iz izvedenega prvega javnega povabila za regionalne projekte, je še dejala ministrica.