c S

V ZN o prepovedi jedrskega orožja brez velesil s tem orožjem

28.03.2017 08:21 New York, 28. marca (STA) - V Generalni skupščini Združenih narodov so se v ponedeljek začeli pogovori o prepovedi jedrskega orožja, ki se jim je pridružilo več kot sto držav, a med njimi ni nobene s tem orožjem. Tik pred začetkom konference je ameriška veleposlanica pri ZN Nikki Haley pozvala proti predlogu, saj da trenutna varnostna situacija v svetu za to ni primerna.

"Kot mati in hči si za svojo o družino ne želim ničesar bolj kot sveta brez jedrskega orožja," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejala Halleyjeva ob robu konference, ki se je ZDA ne udeležujejo.

"Vendar moramo biti realistični. Ali res kdo verjame, da se bo Severna Koreja strinjala s prepovedjo jedrskega orožja? Severna Koreja bi nazdravljala, mi in ljudje, ki jih zastopamo, pa bi bili izpostavljeni nevarnosti," je dejala z ramo ob rami z veleposlanikoma Francije in Velike Britanije.

Kot poroča dpa, so se pogovorov v Generalni skupščini ZN o prepovedi jedrskega orožja udeležili predstavniki 123 od skupno 193 članic. Ker med njimi ni nobene od držav, ki dejansko imajo jedrsko orožje, je uspeh teh pogovorov več kot vprašljiv.

Ker na pogovorih ni bilo velesil, se jih ni udeležila niti večina članic Nata, saj da predlog pravzaprav nima možnosti za uspeh. Proti pobudi je bila celo Japonska, prva in doslej edina, proti kateri je bilo uporabljeno jedrsko orožje.

Britanski veleposlanik pri ZN Matthew Rycroft je pojasnil, da razprava dejansko slabi prizadevanja za zmanjševanje količine jedrskega orožja in za jedrsko razorožitev.

Na drugi strani pa so države zagovornice te debate - med njimi Avstrija, Norveška, Irska, Mehika, Južna Afrika in Brazilija - opozarjale, da se v zadnjih letih na tem področju dogaja premalo in da želijo zdaj z razpravo zadevo poživiti ter v prvi vrsti predvsem oblikovati mednarodno konvencijo, ki bi pravno prepovedala jedrsko orožje. Nobenega pričakovanja pa ni, da bi se države z jedrskim orožjem tej konvenciji pridružile že takoj. Tega, kako doseči odpravo jedrskega orožja in kako to preveriti, bi se lotili šele v naslednji fazi, povzema pobudo dpa.

Največji arzenal jedrskega orožja imata sicer ZDA in Rusija, deklarirane velesile z jedrskim orožjem pa so tudi Velika Britanija, Francija, Kitajska, Indija in Pakistan. Izrael naj bi ga prav tako imel, a javno to zanika. Prav tako je že več jedrskih eksplozij izvedla Severna Koreja, za katero pa ni jasno, kako daleč je z razvojem možnosti za "dostavo" atomske bombe. Za razvoj orožja si je prizadeval tudi Iran, a je zdaj s sporazumom s šesterico velesil program vsaj zamrznil, če ne povsem ustavil.

Zagovornice prepovedi jedrskega orožja so v ponedeljkovi razpravi še poudarjale, da bi države z jedrskim orožjem dejanske okrepile svojo varnost, če bi se jedrskega orožja znebile. Če je posedovanje jedrskega orožja argument za zagotavljanje nacionalne varnosti, pa bi do tega morale biti upravičene vse države, so še utemeljevali, kot poroča dpa.