c S

Mayeva in Sturgeonova na pogovorih nista zbližali stališč

28.03.2017 08:00 Glasgow, 27. marca (STA) - Britanska in škotska premierka Theresa May in Nicola Sturgeon na današnjih pogovorih nista uspeli zbližati stališč le dan pred zasedanjem škotskega parlamenta, na katerem bodo odločali o novem referendumu o samostojnosti Škotske, in dva dni pred uradno sprožitvijo ločitvenega postopka Velike Britanije od EU.

Po enournem pogovoru v Glasgowu je Sturgeonova za britanski BBC dejala, da je bil pogovor odkritosrčen, da pa je razočarana, saj Mayeva ni odstopila od svojih stališč. Pričakovala je, da bosta govorili o tem, katere pristojnosti bi po izstopu Velike Britanije iz EU lahko iz Bruslja prenesli direktno na škotsko vlado, da pa na strani Mayeve ni bilo pripravljenosti, da bi se o tem pogovarjali, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Mayeva je pred tem danes ponovila nasprotovanje pripravi referenduma v času, ko poteka proces brexita, saj je pomembno v tem obdobju "ohraniti moč in stabilnost" Velike Britanije. V govoru med obiskom na Škotskem je poudarila, da bo izstop iz EU priložnost za okrepitev vezi med britanskimi narodi Anglije, Škotske, Walesa in Severne Irske.

Sturgeonova je po pogovoru z Mayevo še dejala, da ji je slednja dejala, da pričakuje, da bodo obrisi prihodnjih odnosov med Veliko Britanijo in EU po brexitu jasni v prihodnjih 18 do 24 mesecih.

Škotski parlament bo po pričakovanjih v torek podprl načrt Sturgeonove o pripravi referenduma, kar bi ji omogočilo začetek uradnih pogovorov o tem z britansko vlado. Vendar je Mayeva danes ponovila, da "sedaj ni čas za referendum".

Referendum bi predvidoma potekal jeseni 2018 ali spomladi 2019, torej še pred uradnim izstopom Velike Britanije iz Evropske unije. Vendar morajo referendum potrditi tudi v Londonu. Kot navaja dpa, bo London v tem primeru skušal prepričati Škote, da bi referendum izvedli po predvidenem končanju procesa izstopa iz EU marca 2019.

Škoti so na referendumu septembra 2014 s 55 odstotki sicer že zavrnili možnost samostojne Škotske. Na referendumu o izstopu Velike Britanije iz EU lani poleti pa se je 62 odstotka Škotov izreklo za obstanek v uniji, medtem ko se je Velika Britanija z 52 odstotki odločila, da jo zapusti.