c S

Ljubljanski svetniki prižgali zeleno luč izvedbenemu načrtu trajnostne urbane strategije

28.03.2017 08:12 Ljubljana, 27. marca (STA) - Ljubljanski mestni svetniki so na današnji izredni seji podprli izvedeni načrt občinske trajnostne strategije 2014-2020. Dokument, ki ga je občina pripravila na skoraj 300 straneh, bo služil predvsem kot podlaga za pridobivanje evropskih sredstev za več občinskih projektov. Mestna opozicija je bila kritična do postopka sprejemanja dokumenta.

V dokumentu so opredeljeni prioritetni projekti v obdobju 2014-2020. Občina pri nekaterih računa na sofinanciranje prek mehanizma Celovite teritorialne naložbe - takšni so Galerija Cukrarna, izvedba kolesarske infrastrukture, gradnja stanovanjske soseske Rakova jelša III in energetska sanacija objektov ob cesti Španskih borcev, Knobleharjevi in Hladniški cesti.

V Sloveniji je sicer okviru mehanizma Celostnih teritorialnih naložb za 11 mestnih občin na voljo 112 milijonov evrov nepovratnih evropskih in še dobrih 27 milijonov evrov nepovratnih sredstev iz državnega proračuna.

V razpravi so sodelovali predvsem opozicijski svetniki, ki so dokument pohvalili, so bili pa kritični do posameznih vsebin izvedbenega načrta ter načina, na katerega je mestni svet dokument obravnaval.

Da so imeli svetniki premalo časa za obravnavo dokumenta, je prva opozorila Mojca Škrinjar (SDS). Izvedbeni načrt je v določenih točkah pohvalila, pogreša pa določene ukrepe, ki bi po njenem mnenju sodili v dokument.

Kot je dejala, bi morala denimo ljubljanska občina sklepati dogovore z obljubljanskimi občinami in v sodelovanju z njimi vzpostaviti parkirišča P&R. Zrak, ki ga dihajo Ljubljančani, po njenih besedah ne sodi v zeleno mesto.

Na občini sicer predvidevajo izgradnjo novih dveh parkirišč P&R, in sicer v Stanežičah in v Črnučah.

Svetnica v strategiji pogreša tudi celovit načrt obnove cest. Kot je dejala, se namreč na cestah po koncu zime zgolj krpajo luknje, ob tem pa je poudarila, da so ceste ob koncu zime v obupnem stanju. Pohvalila je prisotnost mladinskih centrov v strategiji, manjkajo pa po njenem mnenju še družinski.

Vodja svetniškega kluba NSi Mojca Kucler Dolinar je občino med drugim pozvala, naj ima v posameznih naseljih in soseskah na prvem mestu otroška igrišča, njen klubski kolega Anton Kranjc pa je opozoril, da so nekaj črke na papirju, drugo pa izvajanje strategije v praksi. Med drugim se je dotaknil urbanizma v Rožni dolini, ki bi moral po njegovih besedah služiti kot primer zavoženega projekta v urbanističnem učbeniku.

Svetnica ZL Nataša Sukić in vodja svetniškega kluba SDS Mirko Brnič Jager (SDS) sta medtem opozorila na netrajnostno naravnane projekte, ki po njunem mnenju ne sodijo v strategijo. Kot je poudarila Sukićeva, bo Plinsko parna enota Toplarna Ljubljana nov večji energetski projekt v Sloveniji, pri čemer pa so zopet prisotni fosilni viri. Kot je opozorila, podnebne spremembe narekujejo ravno obratno, in sicer opustitev fosilnih goriv.

Anže Logar (SDS) pa je poudaril, da je zelo razočaran nad postopkom, ki se ga je pri sprejemanju načrta lotila uprava. Kot je menil, želi večina župana Zorana Jankovića po hitrem postopku na izredni seji spraviti skozi sito dokument, ki bo več let služil kot trajnostna usmeritev občine. Predlogi opozicije bi po njegovem mnenju le oplemenitili dokument.